FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Retrospektiva Vilka Gecana 22. ožujka u Umjetničkom paviljonu

ZAGREB, 21. ožujka 2005. (Hina) - Retrospektivna izložba klasikahvatske moderne umjetnosti Vilka Gecana (1894.- 1973.) bit će otvorena22. ožujka u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu.
ZAGREB, 21. ožujka 2005. (Hina) - Retrospektivna izložba klasika hvatske moderne umjetnosti Vilka Gecana (1894.- 1973.) bit će otvorena 22. ožujka u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu.

Kako je na današnjoj konferenciji za novinare najavio autor izložbe Zvonko Maković, bit će to prilika vidjeti oko 120 slika i crteža prikupljenih iz mnogih muzeja i privatnih zbirka, od kojih dio nikada nije bio izlagan.

Neka od najvažnijih Gecanovih djela, kao što je primjerice "U krčmi" iz 1922., posuđena su iz beogradskog Muzeja suvremene umjetnosti i Narodnog muzeja u Beogradu, rekao je Maković.

Gecan je bio tragična figura hrvatskog slikarstva, a njegovo je stvaralaštvo zgusnuto u svega petnaestak godina aktivnog umjetničkog rada. U Muenchenu je 1913. počeo studirati da bi, po završetku ljetnog semestra, zbog rata bio prisiljen vratiti se u Bosnu. Uslijedili su mobilizacija, zatočeništvo u vojnom logoru na Siciliji gdje je proboravio sve do kraja rata, te odlazak u Prag. U Pragu je započeo najambiciozniji projekt, ciklus crteža "Klinika".

Po povratku u Zagreb radi mapu litografija "Ropstvo u Siciliji", ilustrira Krležinu novelu "Tri domobrana", te za svega tri godine postaje slikar s identitetom, naglasio je Maković.

Ciklusom "Klinika" i uljem "Cinik" predstavlja se 1921. na samostalnoj izložbi, te postaje jednim od ključnih inovatora u hrvatskom slikarstvu.

Godine 1924. Gecan na četiri godine napušta Zagreb i seli u Ameriku, koja je postala prostor njegova potpunog umjetničkog osamostaljenja i sazrijevanja. Po povratku u Europu nakratko se zadržao u Parizu, gdje je do kraja artikulirao iznova probuđene ekspresionističke afinitete, naglasio je Maković.

Gecanova izložba u Umjetničkom paviljonu dat će posve novu interpretaciju tog umjetnika, u odnosu na njegovu retrospektivu iz 1972., najavio je ravnatelj Umjetničkog paviljona Radovan Vuković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙