FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uprava RIO-a: Privatnost i ljudska prava radnica nisu ugroženi

RIJEKA, 22. ožujka 2005.(Hina) - Upitnik s osobnim podatcima, koji suispunjavale radnice Riječke industrije odjeće d.d. (RIO), ne zadire unjihovu privatnost i ljudska prava, a radnice na sva pitanja izupitnika ne moraju odgovoriti, rekao je danas predsjednik Uprave tetvrtke Nikola Mikić.
RIJEKA, 22. ožujka 2005.(Hina) - Upitnik s osobnim podatcima, koji su ispunjavale radnice Riječke industrije odjeće d.d. (RIO), ne zadire u njihovu privatnost i ljudska prava, a radnice na sva pitanja iz upitnika ne moraju odgovoriti, rekao je danas predsjednik Uprave te tvrtke Nikola Mikić.

Mikić se na konferenciji za novinare očitovao o upitnicima što su nedavno podijeljeni radnicama RIO-a, koji one ispunjavaju kao dio ugovora o radu.

Naime, u "Novom listu" od 14. ožujka objavljen je članak "Nedostaju još samo pitanja o ljubavnicima" u kojem je, među ostalim, navedeno da se radnice RIO-a moraju očitovati o svom zdravstvenom stanju (prijašnjem i sadašnjem) i tegobama (trudnoća, tegobe s kralješnicom), navesti osobe iz poduzeća koje poznaju ili su s njima u srodstvu, navesti zdravstvenu ustanovu u kojoj su prijavljene, ime, prezime i broj telefona liječnika te procijeniti hoće li ih neke bolesti ili tegobe ometati u obavljanju radnih obveza. Ako radnik ne odgovori na sva pitanja ili odgovori netočno, moguć je prekid radnog odnosa, navedeno je.

Na osnovi tog teksta predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol zatražila je prošli tjedan od Uprave RIO-a da hitno dostavi izvješće o tom upitniku, a od Državnog inspektorata da u tu tvrtku hitno pošalje inspektora rada.

Mikić je rekao da je upitnik uobičajena praksa u privatnim tvrtkama, da kadrovskoj službi daje korisne podatke o zaposlenicima te da ga neće povući. Dodao je da su od ukupno 31 pitanja samo četiri "nespretno" oblikovana jer se ne odnose na radni odnos te da će ih preoblikovati ili povući, iako nisu nezakonita.

U RIO-u je bilo nekoliko inspektora - nalaz dvojice inspektora bio je uredan, a inspektor koji je obavio pregled u svezi s upitnikom utvrdio je da ni jedno od pitanja, pa ni četiri prijeporna, nije nezakonito, rekao je Mikić i dodao da su napadi na RIO neosnovani i zlonamjerni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙