FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zastupnice u parlamentu pokazuju svoju snagu u 17 zemalja u svijetu

NEW YORK, 2. ožujka 2005. (Hina/dpa) - Sedamnaest zemalja u svijetu,među kojima prednjači Ruanda, može se pohvaliti da u njihovimparlamentima sjedi više od 30 posto žena, tvrdi se u istraživanjuMeđuparlamentarnog saveza (IPU) koje će se objaviti u četvrtak.
NEW YORK, 2. ožujka 2005. (Hina/dpa) - Sedamnaest zemalja u svijetu, među kojima prednjači Ruanda, može se pohvaliti da u njihovim parlamentima sjedi više od 30 posto žena, tvrdi se u istraživanju Međuparlamentarnog saveza (IPU) koje će se objaviti u četvrtak.

Među tih sedamnaest, sedam je zemalja u razvoju. Ruanda je zauzela prvo mjesto sa 48,8 posto žena u donjem domu parlamenta i 34,6 posto u gornjem.

Ta je afrička zemlja na drugo mjesto potisnula Švedsku, za kojom dolaze druge tri skandinavske zemlje.

Sedamnaest zemalja s najvećim postotkom zastupnica u parlamentu jesu: Ruanda, Švedska, Norveška, Finska, Danska, Nizozemska, Kuba, Španjolska, Kostarika, Mozambik, Belgija, Austrija, Argentina, Njemačka, Južnoafrička Republika, Gvajana i Irska.

Što se tiče izvršne vlasti, u broju ministrica prednjače Švedska i Španjolska.

Švedska vlada ima 52,4 posto žena, a španjolska polovicu.

Žene još teško postaju predsjednice država i vlada. Njihov je broj u zadnjih pet godina pao sa 4,7 posto na 4,1 posto, tvrdi IPU.

IPU kojega je sjedište u Ženevi, a utemeljen je 1889., okuplja 140 parlamenata diljem svijeta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙