FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Peruanska obitelj tvrdi da da je zakoniti vlasnik Machu Picchua

LIMA, 22. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Siromašna peruanska obiteljZavaleta mogla bi uskoro početi tjerati turiste koji svake godineposjećuju Machu Picchu, sveti grad Inka.
LIMA, 22. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Siromašna peruanska obitelj Zavaleta mogla bi uskoro početi tjerati turiste koji svake godine posjećuju Machu Picchu, sveti grad Inka.

Obitelj tvrdi da je zakoniti vlasnik većeg dijela Machu Picchua i idućeg tjedna će pokrenuti parnicu kako bi joj država priznala vlasnička prava.

"Zavalete su kupile tu zemlju 1944. i posjeduju ispravu o pravu vlasništva koja datira iz 1898. godine", rekao je za Reuters njihov odvjetnik Fausto Salinas. "Međutim, ja sam provjerio i ta je lokacija privatno vlasništvo od 1657.", rekao je on i dodao da posjeduje dokaz u obliku pergamenata umotanih u kozju kožu.

Machu Picchu smjestio se na najvišem dijelu istočnih Andi. Nalazi se na istočnim padinama planinskog lanca Urubamba, na visini od 2.350 metara nadmorske visine.

Machu Picchu je vjerojatno izgrađen oko 1300. godine, ali je ostao sakriven sve do 1911. godine kad ga je otkrio Amerikanac Hiram Bingham. Carstvo Inka bilo je ogromno i zauzimalo je velike dijelove sadašnjeg Ekvadora, Perua, Bolivije, Čilea i dijelove do Kolumbije i Argentine. Nakon osvajanja teritorija, moćna vojska Inka sagradila je kanale za navodnjavanje i sustave popločenih cesta, a građevinari su sagradili tvrđave, hramove i monumentalne kamene zgrade.

Carstvo Inka je trajalo od oko 1200. do 1532. godine i tu je živjelo oko 10 milijuna ljudi. Inke nisu imale pismo, a računali su pomoću posebnog sustava vezanja čvorova na obojenim uzicama.

Španjolski osvajači su 1533. zauzeli grad Cuzco koji je bio udaljen od Machu Picchua oko 130 kilometara, znajući da se u planinama nalazi sveti grad Inka, ali Machu Picchu nisu nikad pronašli. Od tad počinje brzi pad Machu Picchua od kojeg se nikad nije oporavio i u roku 40 godina grad je napušten. Do danas nije otkriveno zašto su stanovnici napustili grad ni kamo su otišli.

Grad je glavna peruanska turistička atrakcija i na UN-ovoj je listi svjetske baštine. Obitelj Zavaleta planira prodati zemlju ako im se prizna vlasništvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙