FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Summit EU u utorak i srijedu u Bruxellesu

BRUXELLES, 21. ožujka 2005. (Hina) - Šefovi država ili vlada 25zemalja članica EU-a okupit će se u utorak i srijedu na proljetnomsummitu koji je tradicionalno posvećen gospodarskim pitanjima.
BRUXELLES, 21. ožujka 2005. (Hina) - Šefovi država ili vlada 25 zemalja članica EU-a okupit će se u utorak i srijedu na proljetnom summitu koji je tradicionalno posvećen gospodarskim pitanjima.

Nakon završetka summita, luksemburško predsjedništvo EU-a sastat će se u srijedu poslije podne s čelnicima pristupajućih i kandidatskih zemalja kako bi ih izvijestili o rezultatima. Hrvatsku će predstavljati premijer Ivo Sanader i ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar-Kitarović.

Četiri zemlje članice zatražile su od luksemburškog predsjedništva da pitanje otvaranja pregovora s Hrvatskom stavi na dnevni red Europskog vijeća. Prema diplomatskim izvorima, riječ je o Sloveniji, Austriji, Italiji i Slovačkoj.

Ministri vanjskih poslova EU-a prošle su srijede u Bruxellesu odlučili odgoditi pristupne pregovore s Hrvatskom, koji su trebali započeti 17. ožujka, dok se unutar EU-a ne postigne suglasnost da Zagreb u potpunosti surađuje s Haškim sudom.

Luksemburško predsjedništvo je i u ponedjeljak ponovilo da nema namjeru uvrstiti pitanje Hrvatske u službeni dnevni red summita.

"Vijeće je učinilo svoj dio posla, usvojilo je pregovarački okvir. Sve što je potrebno za otvaranje pregovora s europske strane je učinjeno, sada je na Hrvatskoj da učini svoj dio posla", rekao je izvor iz luksemburškog predsjedništva.

Međutim, unatoč tome što Hrvatske nema na službenom dnevnom redu i što se neće razmatrati promjena odluke o odgodi pregovora, očekuje se da će četiri zemlje koje su zatražile uvrštenje u dnevni red otvoriti raspravu tijekom radne večere u utorak, prvog dana summita.

Istog dana, uoči summita, u Meiseu kod Bruxellesa sastat će se čelnici Europske pučke stranke, krovne organizacije europskih demokršćanskih i narodnjačkih stranaka, koja ima najbrojniju frakciju u Europskom parlamentu.

Na tom sastanku sudjelovat će premijeri deset članica EU-a - Jan-Peter Balkenende (Nizozemska), Silvio Berlusconi (Italija), Mikulaš Dzurinda (Slovačka), Lawrence Gonzi (Malta), Janez Janša (Slovenija), Jean-Claude Juncker (Luksemburg), Aigars Kalvitis (Latvija), Kostas Karamanlis (Grčka), Juhan Parts (Estonija) i Wolfgang Schuessel (Austrija), a pridružit će im se i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Kao posebni gosti na tom sastanku sudjeluju hrvatski premijer Sanader, turski Tayyip Erdogan, srpski Vojislav Koštunica te zamjenik ukrajinskog premijera Roman Bezsmertnij.

Iz EPP-a se doznaje da će predsjednik te organizacije Wilfried Martens staviti Hrvatsku na dnevni red sastanka, ali zasad nije poznato hoće li biti donesena nekakva rezolucija i deklaracija, poput one iz prosinca prošle godine.

Na posljednjemu je EPP-ovu summitu, održanom uoči prosinačkog summita, potpisana zajednička izjava kojom je pozvano Europsko vijeće da Hrvatskoj odredi datum za početak pristupnih pregovora.

Isto kao i EPP, uoči summita se sastaje i druge stranačke organizacije, zastupljene u Europskom parlamentu.

Summit europskih čelnika započet će u utorak navečer tradicionalnim susretom s predsjednikom Europskog parlamenta Josepom Borrellom, nakon čega će uslijediti radna večera.

Istodobno će se, također na radnoj večeri, zasebno sastati ministri vanjskih poslova i ministri financija. Summit se nastavlja u srijedu ujutro, završetak se očekuje sredinom poslijepodneva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙