FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministrica pravosuđa zadovoljna reformama u zagrebačkoj gruntovnici

ZAGREB, 21. ožujka 2005. (Hina) - Broj neriješenih zemljišnoknjižnihpredmeta od početka reformi u zagrebačkoj gruntovnici prošlog rujnasmanjen je za nešto manje od 30 tisuća predmeta, izvijestila je danasministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt.
ZAGREB, 21. ožujka 2005. (Hina) - Broj neriješenih zemljišnoknjižnih predmeta od početka reformi u zagrebačkoj gruntovnici prošlog rujna smanjen je za nešto manje od 30 tisuća predmeta, izvijestila je danas ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt.

Nakon što je sa suradnicima posjetila zagrebačku gruntovnicu ministrica je izrazila zadovoljstvo učinjenim u posljednjih šest mjeseci.

"Od početka reformi u zagrebačkoj se gruntovnici napravilo više nego što je učinjeno cijele prošle godine", kazala je ministrica. Dodala je da tijek zemljišnoknjižnih reformi pokazuje kako to "nije Sizifov posao" te ponovila kako će stanje u gruntovnici biti u potpunosti uređeno do kraja iduće godine. Građani bi tada na rješavanje svojih predmeta trebali čekati najdulje jedan dan, a broj zaostataka bio bi jednak dnevnom priljevu.

U posljednjih šest mjeseci verificirano je i dvostruko više predmeta nego što se ranije radilo u godini dana, a strankama je poslano i više od 80 tisuća ranije riješenih odluka koje nisu bile otpremljene. Takvi predmeti znali su stajati i po devet godina, a na prijepis i slanje ih još uvijek čeka više od 200 tisuća, kazala je ministrica.

Ocijenila je da su reforme u gruntovnici prepoznali i građani. Smatra da su povratili povjerenje u gruntovnicu jer, kako je rekla, broj njihovih posjeta nikada nije bio veći. Pritom je odbacila i tvrdnje o navodnim nezakonitim radnjama, odnosno uzimanju novca za izvanredno rješavanje zemljišnoknjižnih predmeta, o čemu su prošlog tjedna pisali neki dnevni listovi.

Građanima je stoga uputila poruku da ne plaćaju usluge koje im pripadaju po zakonu, odnosno da ne pristaju davati novac za usluge zemljišniknjižnih odjela poput uknjiženja vlasništva.

"Dopuštamo da je takvih slučajeva bilo prije uvođenja novih mjera", kazala je ministrica i dodala da to sada jednostavno nije moguće.

Predsjednica Zemljišnoknjižnog odjela zagrebačkog Općinskog suda Nives Radišić rekla je da bi svi koji su se našli u takvoj situaciji to morali prijaviti, jer se bez toga ništa ne može napraviti. Pojasnila je da referenti sami ne odlučuju koji će predmeti ići u rad, jer se oni rješavaju po redu. Iznimka su slučajevi s oznakom hitnosti, gdje je zemljšnoknjižni izvadak neophodan za dobivanje kredita ili slično.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙