FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 22. veljače 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 22. veljače 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt izjavila je danas na konferenciji za novinare kako je zadovoljna prošlogodišnjim radom hrvatskih sudova, iako je broj neriješenih predmeta u 2004. povećan za 6,12 posto. Dodala je da je lani riješeno oko 16,6 posto više predmeta nego godinu ranije, a broj neriješenih predmeta narastao je zbog povećanog priljeva. Ukupan broj sudskih zaostataka popeo se na više od 1,64 milijuna predmeta. No, u Ministarstvu tvrde da je ipak smanjen trend porasta broja zaostataka te ističu kako se ranijih godina broj neriješenih predmeta kretao oko 11 posto. Više riješenih predmeta nego godinu ranije u Ministarstvu objašnjavaju uspjehom reformskih mjera, kao što su povećanje broja sudskih savjetnika, ustupanje predmeta s preopterećenih na manje opterećene sudove te privremeno upućivanje sudaca na rad u više sudove.

ZAGREB - Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt kazala je danas da je zadovoljna smanjenjem zaostataka u hrvatskim gruntovnicama, ali da zemljišno-knjižni odjeli i dalje moraju poboljšavati organizaciju rada. Upravo zbog organizacije, te činjenice da sve nije samo u smanjenju zaostataka smijenjen je i dosadašnji voditelj zagrebačke gruntovnice Ivica Veselić, a na njegovo je mjesto došla sutkinja Nives Radišić. Takva odluka donesena je nakon nadzora rada Zemljišno-knjižnog odjela zagrebačkog Općinskog suda, a ministrica pravosuđa novinare je danas upoznala s razlozima smjene. Prema broju smanjenja zaostataka prednjače gruntovnice u Splitu, Rijeci i Zagrebu u kojima se, kako kažu u Ministarstvu, povećava broj riješenih premeta u odnosu na broj zaprimljenih. No, istodobno zagrebačka i splitska gruntovnica i dalje imaju najviše neriješenih predmeta.

ZAGREB - Vladin Savjet za nacionalne manjine jednoglasno je danas donio odluku o raspodjeli proračunskih sredstava manjinama po načelu svakome 10 posto više novca nego lani. Riječ je o 24,5 milijuna kuna osiguranih u ovogodišnjem državnom proračunu za nevladine udruge i ustanove nacionalnih manjina. Najviše proračunskog novca, 6,4 milijuna kuna, podijelit će pet udruga Srba. Slijede Talijani s 5,1 milijun kuna, Mađari s 2,7, Česi s 2,4 milijuna, Romi s 1,2, te Slovaci, Rusini i Ukrajinci s po oko milijun kuna. Bošnjaci su dobili oko 850 tisuća kuna, a ispod toga iznosa su dobili Albanci, Makedonci, Slovenci i Crnogorci, Nijemci, Austrijanci, Židovi, Bugari, Poljaci i Rusi. Milorad Pupovac je upozorio na problem pojavljivanja "govora mržnje" u nekim listovima udruga koji se financiraju iz proračuna, a Savjet je zbog toga prozvao dvije udruge Mađara. Pupovac je ustvrdio i da "prilozi na HTV-u, emitirani u udarnim terminima siju etničko nepovjerenje s isključivo desničarskih, na momente i s fašistoidnih pozicija". To je, dometnuo je Pupovac, "atak na politiku Vlade jer se vraća jezik koji se godinama nije čuo".

ZAGREB - Predsjednik SDA Hrvatske Šemso Tanković izjavio je danas da će HDZ-u dati još jednu šansu da žurno ispoštuje stavke iz sporazuma između te dvije stranke, jer će u protivnom, tvrdi, biti primoran raskinuti sporazum i uskratiti potporu Vladi. "Ako sve bude riješeno sukladno dogovoru nastavit ću potporu, u protivnom nemam izbora", izjavio je Tanković, komentirajući odluku Izvršnog odbora stranke od prije dva dana, koji ga je pozvao da, zbog loše dinamike provedbe sporazuma, uskrati potporu HDZ-ovoj Vladi. Izvršni odbor SDA Hrvatske nepovoljnim ocjenjuje ponašanje Vlade oko dogovorenog rješavanja pitanja državljanstva za oko 200 Bošnjaka, koji, kaže Tanković, unatoč brojnim obećanjima još nisu dobili Domovnice. Riječ je o Bošnjacima iz Vojnića, Cetingrada, Slunja Topuskog, Gunje, Drenovca i još nekih mjesta.

RIJEKA - Potpredsjednik IDS-a i saborski zastupnik Damir Kajin izjavio je danas da je "demontiranje mita o generalu Anti Gotovini iznošenjem informacija o njegovoj kriminalnoj prošlosti bilo očekivano zbog izostanka njegove dragovoljne predaje". Kajin je na konferenciji za novinare kazao da se u državnom vrhu znalo za presude Gotovini u Francuskoj, ali da se ništa nije činilo zbog više razloga. Ustvrdio je da se "Gotovina štitio jer je bio intimus Gojka Šuška kao i neprikosnoveni autoritet u Hrvatskoj vojsci, a moralo mu se oduzimati čin i status". Kajin je predstavio i IDS-ov prijedlog deklaracije Hrvatskog sabora o antifašizmu koji je upućen prošlog tjedna predsjedniku Sabora Vladimiru Šeksu.

ZAGREB - Hrvatski seljački savez zatražio je danas od premijera Ive Sanadera da s čelništvom te udruge započne razgovore o četiri njihova zahtjeva - o isplati poticaja u punom iznosu, o pokretanju razgovora oko ciljane i utvrđivanja minimalne cijene mlijeka, o provođenju Zakona o poljoprivrednom zemljištu i prodaji zemlje saljacima, te zaustavljanju porasta uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Hrvatski seljački savez traži razgovor s premijerom Sanaderom jer, kako tvrde, razgovori s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem nisu donijeli nikakve konkretne pomake u poboljšanju položaja seljaka.

ZAGREB - Predsjednik Uprave Plive Željko Čović izjavio je danas da je farmaceutski business jedan od najdinamičnijih na svjetskom tržištu, zbog čega je u ovom trenutku vrlo teško procijeniti hoće li se Pliva naći u situaciji da mora otpustiti još zaposlenika. Odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji za novinare povodom potpisivanja ugovora o partnerstvu Plive i kompanije Mayne, Čović je kazao kako su nedavna otpuštanja Plivinih istraživača bila posljedica restrukturiranja kompanije, odnosno promjene strategije poslovanja koje će sada više biti okrenuto generičkim i biotehnološkim, a manje tzv. 'proprietary' (vlastitim) lijekovima.

ZAGREB - Udruga ljekarnika upozorila je danas da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) trenutno plaća ispostavljene račune za lijekove na recept u roku od preko 260 dana, pa je situacija s opskrbom lijekova kritična. Ukupni dug za lijekove približava se iznosu od 1,8 milijardi kuna, od čega je već dospjelo preko 780 milijuna kuna, kaže se u priopćenju udruge. "Nikada do sada dugovi nisu bili toliki, niti su sredstva toliko kasnila. Primjera radi, to znači da HZZO duguje za sve lijekove koje su njegovi osiguranici potrošili od proljeća prošle godine", stoji u priopćenju. Udruga naglašava da je HZZO za lijekove izdane na recept dužan ljekarnama, a ne veledrogerijama ili proizvođačima.

ZAGREB - Saborski Odbor za zakonodavstvo podržao je danas Konačni prijedlog zakona o obveznim odnosima, ali i sugerirao Saboru da razmisli o mogućnosti trećeg čitanja. Članovi Odbora podsjetili su da zakon treba stupiti na snagu tek 1. siječnja 2006., pa drže da još ima dovoljno vremena da ga se doradi, odnosno da se u njega ugrade odredbe o novim pravnim poslovima poput leasinga. Dio članova Odbora sklon je ideji da se leasing, ako ne spomenutim, uredi posebnim zakonom. Oporbeni članovi protive se da odredbe o ograničenju kamata stupe na snagu tek dvije godine nakon samog zakona, dakle 2008.

ZAGREB - Hrvatski školski sindikat Preporod osudio je danas "brutalan čin nasilja" roditelja nad profesorom latinskog jezika u Medicinskoj školi u Rijeci te zatražio žurnu i primjerenu reakciju prosvjetnih vlasti i svih koji mogu pridonijeti smanjenju nasilja u hrvatskim školama. Incident se dogodio jučer, kada je nastavnika latinskog jezika Ivu Zurka fizički napao roditelj, nezadovoljan ocjenom svojega djeteta. Nasilni se roditelj nije ustručavao nasrnuti šakama na nastavnika u prostorijama škole, naočigled Zurakovih kolega i učenika škole, izvijestio je sindikat u priopćenju. Sindikalci najavljuju da će protiv nasilnog roditelja podići sudsku tužbu.

ZAGREB - Hrvatska agencija za telekomunikacije zaprimila je dva nova zahtjeva za izdavanje dozvola za obavljanje djelatnosti fiksne telefonije, zagrebačkih tvrtki Iskoninternet i Voicecom, doznaje se danas u Agenciji. Svoje zanimanje za fiksnu telefoniju iskazali su i iz zagrebačke tvrtke Nexcom, davatelja telekom usluga temeljenih na IP tehnologiji, iz koje su danas najavili da će tijekom ovog tjedna podnijeti Agenciji zahtjev za dozvolu za pružanje javne govorne usluge u nepokretnoj mreži.

ZAGREB - Općinsko državno odvjetništvo u Dugom Selu podiglo je optužnicu protiv petoro osoba koje smatra odgovornim za smrt troje štićenika u Centru za radnu terapiju i rehabilitaciju Stančić. Optužnica je podignuta zbog nesavjesnog rada u službi, teških kaznenih djela protiv zdravlja ljudi te dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, koji su doveli do tragičnog ishoda i smrti troje ljudi. Kako Hina doznaje od zamjenika općinskog državnog odvjetnika Mije Goluba, optuženi su bivša ravnateljica, kuharica, dežurni liječnik u Centru, dežurna medicinska sestra i dežurni liječnik Hitne pomoći.

VUKOVAR - Policija je u blizini vukovarskog izletišta Vučedol zaplijenila 11.980 kutija cigareta marke "Ronhil", izvijestio je glasnogovornik Policijske uprave vukovarsko-srijemske Miroslav Janić na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Vukovaru. U redovitoj ophodnji državne granice djelatnici vukovarsko-srijemske policije zatekli su jučer dvojicu hrvatskih državljana, jednog iz Negoslavaca (1981.) a drugog iz Borova Sela (1968.), kako u kombi vozilo tovare crne PVC vreće. Njih je čamcem preko Dunava prethodno dovezla nepoznata osoba koja se nakon pokušaja zaustavljanja udaljila u smjeru Srbije i Crne Gore. Pregledom je utvrđeno da se u vrećama nalazi 11.980 kutija cigareta marke "Ronhil" bez nadzornih markica Ministarstva financija. Obojica hrvatskih državljana uhićena su i nad njima je provedena kriminalistička obrada.

ZAGREB - Sve pruge Hrvatskih željeznica (HŽ) su i dalje prohodne unatoč snježnim padalinama, a promet se odvija uz manje teškoće i kašnjenja prema Zagrebu, Sisku, Karlovcu, Slavoniji, Splitu i u međunarodnom prometu, izvijestila je danas ta tvrtka. U zagrebačkom prigradskom prijevozu vlakovi voze uz zakašnjenja do 10 minuta, iako je jutros došlo da većih poremećaja zbog kvara jednog prigradskog vlaka koji se dogodio u 8,25 sati, kažu u HŽ-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙