FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanija: Dodijeljen prvi Viktorijin križ u zadnjih 20 godina

LONDON, 18. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Britanski vojnik, vozačoklopnog vozila koji je dvaput uspio izaći iz zasjeda pod vatrom uIraku, postat će prvi dobitnik najvišeg britanskog vojnog odličja -Viktorijinog križa - u posljednjih 20 godina, objavilo je ministarstvoobrane u petak.
LONDON, 18. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Britanski vojnik, vozač oklopnog vozila koji je dvaput uspio izaći iz zasjeda pod vatrom u Iraku, postat će prvi dobitnik najvišeg britanskog vojnog odličja - Viktorijinog križa - u posljednjih 20 godina, objavilo je ministarstvo obrane u petak.

Vojnik Johnson Beharry iz Kraljevske regimente princeze od Walesa bit će prva osoba koja će primiti Viktorijin križ od 1982. godine i prvi živi dobitnik tog odličja od 1965. godine.

On će biti odlikovan za "hrabrost najvišeg reda" nakon što je uspio izaći iz zasjede pod raketnom paljbom i izvući svoje ranjene kolege iz vozila u svibnju 2004. godine.

Njegovo je vozilo ponovno napadnuto šest tjedana kasnije, njegov zapovjednik i drugi vojnici su onesposobljeni, a on je ozbiljno ranjen u glavu no nastavio je voziti na sigurno dok nije izgubio svijest, objavilo je ministarstvo u svom priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙