FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Prva zemlja kojoj su zaustavljeni pregovori

ZAGREB, 17. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatska je jučer postala prva zemljačiji su pregovori u pristupu Europskoj uniji zaustavljeni prije no štosu počeli, ističe londonski Times u četvrtak objašnjavajući kako jeriječ o kazni zato što Hrvatska nije izručila osumnjičenika za ratnezločine.
ZAGREB, 17. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatska je jučer postala prva zemlja čiji su pregovori u pristupu Europskoj uniji zaustavljeni prije no što su počeli, ističe londonski Times u četvrtak objašnjavajući kako je riječ o kazni zato što Hrvatska nije izručila osumnjičenika za ratne zločine.

Odluka o odgodi pregovora predstavlja udarac za predsjednika hrvatske vlade Ivu Sanadera koji je odletio u Bruxelles kako bi lobirao kod europskih ministara uvjeravajući ih da Gotovina nije u Hrvatskoj, piše list.

List prenosi ocjene ministara vanjskih poslova zemalja članica Europske unije iznesene u, kako piše, "vrućoj raspravi" u Bruxellesu. Britanski ministar jack Straw istaknuo je da EU "ne može zažmiriti pred onim što se događa u Hrvatskoj jer se to odražava na regiju", dok je francuski ministar Michel Barnier je naglasio da je to "pitanje vjerodostojnosti", prenosi list te navodi i ocjenu belgijskog ministra Karela de Guchta da bi "otvaranje pregovora Europsku komisiju i UN-ovu tužiteljicu učinilo smiješnima".

List navodi i upozorenje ministrice vanjskih poslova Austrije, "koja je vladala Hrvatskom kao dijelom Austro-ugarskog carstva", da "EU nije sud" ta da "nije na EU-u da sudi Hrvatskoj".

"Tvrdi" pristup Europske unije pitanju pregovora s Hrvatskom događa se u trenutku kada u Europi sve više raste "zamor proširenjem", zaključuje list u vijesti i podsjeća da je u svibnju prošle godine u EU primljeno deset novih članica, te da se čeka pristup Rumunjske i Bugarske i početak pregovora s Turskom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙