FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Gotovina ključni ispit Zagreba

ZAGREB, 10. ožujka 2005. (Hina) - Optužnica protiv generala AnteGotovine, posljednji veliki međunarodni sudski slučaj protiv nekoghrvatskog vojnog čelnika, ključan je i važan ispit političke zrelostii zapadne orijentacije Zagreba, piše u četvrtak londonski FinancialTimes.
ZAGREB, 10. ožujka 2005. (Hina) - Optužnica protiv generala Ante Gotovine, posljednji veliki međunarodni sudski slučaj protiv nekog hrvatskog vojnog čelnika, ključan je i važan ispit političke zrelosti i zapadne orijentacije Zagreba, piše u četvrtak londonski Financial Times.

Ante Gotovina, umirovljeni general protiv kojeg je sud u Haagu podigao optužnicu, nije ni izabrani čelnik ni uočljiva javna ličnost u Hrvatskoj, a mnogi se Hrvati, dok članice Europske unije raspravljaju o početku pregovora s Hrvatskom, pitaju kako je njihovu političku budućnost zaustavila samo jedna osoba, piše list.

Veleposlanici 25 članica EU-a sastat će se u četvrtak u Bruxellesu kako bi raspravili stanje u vezi sa slučajem Gotovina i hrvatskim pregovorima, podsjeća list te dodaje kako je luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn u srijedu ostavio mogućnost da bi vrata EU-a za Hrvatsku mogla biti otvorena čak i ako se Gotovinu ne izruči Haagu, ukoliko Hrvatska dokaže 100-postotnu suradnju s Haaškim sudom.

"Britanski diplomati pribojavaju se da Luksemburg šalje opasno zbunjujuću poruku i kažu da nema mogućnosti da će države članice početi pregovore dok je general na slobodi", nastavlja list.

List dodaje i da je Gotovina stalna smetnja za liberalne reformske političare u Hrvatskoj poput predsjednika Mesića, čiji su reformski napori Hrvatsku već doveli u bolji položaj u odnosima s Bruxellesom od onog njenih balkanskih susjeda poput Srbije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙