FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanija: Uvjet nije Gotovina, već puna suradnja sa Sudom

BRUXELLES, 17. ožujka 2005. (Hina) - Izručenje generala Ante GotovineHaškom sudu nije uvjet za početak pristupnih pregovora Hrvatske sEU-om, nego je to puna suradnja s Tribunalom, rekao je u četvrtakbritanski diplomatski izvor u Bruxellesu.
BRUXELLES, 17. ožujka 2005. (Hina) - Izručenje generala Ante Gotovine Haškom sudu nije uvjet za početak pristupnih pregovora Hrvatske s EU-om, nego je to puna suradnja s Tribunalom, rekao je u četvrtak britanski diplomatski izvor u Bruxellesu.

"Gotovina nije uvjet, nego je to puna suradnja s Haškim sudom", rekao je diplomat koji je želio ostati neimenovan. A puna suradnja, po njemu, značila bi da Hrvatska čini ono što je činila kada je dvaput dobila pozitivno mišljenje glavne haške tužiteljice Carle del Ponte.

Formulacija koja bi zadovoljila Europsku uniju bila bi da Hrvatska "izvan razumne sumnje" surađuje s Haškim sudom, a to bi trebala ustvrditi glavna haška tužiteljica, rekao je.

Taj je izvor opovrgnuo da Britanija želi da Hrvatska uđe u EU zajedno sa Srbijom, dodajući da se treba prisjetiti da je više od dvije trećine zemalja članica u srijedu na sjednici Vijeća bilo protiv ili suzdržano u pogledu otvaranja pregovora.

Zamisao o promatračkom odboru koji bi pratio hrvatsku suradnju s Hagom čini se "kompliciranom i dugom", a mogla bi se tumačiti i kao pokušaj zaobilaženja Vijeća, dodao je.

Istaknuo je da u Hrvatskoj ima ljudi koji znaju gdje je odbjegli general Ante Gotovina te zamjerio hrvatskim medijima što napadaju britanske dužnosnike koji pomažu Hrvatskoj da ga uhite.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙