FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Predstava za Carlu del Ponte

LJUBLJANA,22. veljače(Hina) - Hrvatska vlast užurbano nastoji dokazatisuradnju s haaškim sudom kako bi pregovori s EU počeli pravodobno, nodokazuje da reagira presporo, a međunarodna zajednica slučaj generalaGotovine uzima kao simbolički slučaj kojim ispituje postoji li uHrvatskoj vladavina prava, ocjenjuje se u komentaru ljubljanskog"Dela"
LJUBLJANA,22. veljače(Hina) - Hrvatska vlast užurbano nastoji dokazati suradnju s haaškim sudom kako bi pregovori s EU počeli pravodobno, no dokazuje da reagira presporo, a međunarodna zajednica slučaj generala Gotovine uzima kao simbolički slučaj kojim ispituje postoji li u Hrvatskoj vladavina prava, ocjenjuje se u komentaru ljubljanskog "Dela"

"Hrvatski političari različiti po (stranačkim) bojama i položaju tek su pred odbrojavanje preostalih dana do 17. ožujka došli do zaključka da im se opasna igra koju su igrali skoro cijelo desetljeće ne isplati i da odnosi samo skromne kamate. Nezapočete reforme, zatim obavještajne službe koje divljaju po državi bez bilo kakve kontrole, slaba situacija u policiji, tužiteljstvu i sudstvu, te poigravanje s haaškim tribunalom, sve to se u ovim godinama kad se upozorenja nisu uvažavala sada koncentriralo u jednu jedinu točku - generala Antu Gotovinu. Vojnik koji je optužen za ratne zločine Europsku uniju u načelu zanima koliko i lanjski snijeg, za nju je to samo metafora za državu gdje se vrlo malo cijene vladavina prava i demokratski standardi. Danas se u Hrvatskoj ništa ne govori o tome kako popraviti tu sliku, a u tom bi slučaju Gotovina stvarno bio samo jedna od obveza, ali ne i uvjet. Vlast u međuvremenu radije inscenira komičnu kazališnu predstavu za glavnu tužiteljicu Carlu del Ponte i članice EU-a".

"Ponavlja se, ukratko, ista priča kao prije svake hrvatske-europske prijelomnice: vlast izvede vratolomnu akciju uvjeravanja koja naiđe na podsmijeh", ocjenjuje komentator i primjećuje da se svaki put točnom pokažu riječi Carle del Ponte da se hrvatski političari probude tek kad ih međunarodna zajednica ozbiljno "pritisne".

"No, Uniju bi više od kazališnih akrobacija mogli posebno zanimati rezultati. Recimo, reforma sudstva, pa temeljita reorganizacija obavještajnog aparata koji ne bi međusobno konkurirao u kršenju ljudskih prava i ometanju haaškog suda, na kraju krajeva i razbijanje paralelnih državnih struktura, često povezanih s podzemljem, koje su očito još uvijek faktor u donošenju odluka. U tom bi slučaju europski partneri lakše vjerovali da Hrvatska možda uistinu ne može uhititi Gotovinu. No, politika se u očima javnosti radije spašava insceniranjem predstava i informacijama da Hrvatsku na putu u Europsku uniju ometaju urotničke strane obavještajne službe i države koje bi Hrvatsku htjele vratiti na Balkan. Politika ne želi reći da je Hrvatska uglavnom talac sebe same i svoje političke elite", zaključuje komentar "Dela" dopisnik iz Zagreba Rok Kajzer.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙