FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nagrada Astrid Lindgren pripala japanskom ilustratoru i engleskom piscu

STOCKHOLM, 16. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Japanski ilustrator RyojiArai i britanski pisac za djecu Philip Pullman osvojili su u srijedutreću po redu književnu nagradu koja nosi ime Astrid Lindgren,literarne majke lika Pipi Duga Čarapa.
STOCKHOLM, 16. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Japanski ilustrator Ryoji Arai i britanski pisac za djecu Philip Pullman osvojili su u srijedu treću po redu književnu nagradu koja nosi ime Astrid Lindgren, literarne majke lika Pipi Duga Čarapa.

Dobitnicima će se nagrada i ček od 2,5 milijuna švedskih kruna (275.000 eura) predati na svečanosti u Stockholmu 25. svibnja, kojoj će nazočiti prijestolonasljednica Victoria i švedski premijer Goeran Persson, priopćila je zaklada za dodjelu nagrade.

"Ryoji Arai je ilustrator osebujna stila: snažnog, vragolastog i nepredvidljivog. Knjige s njegovim ilustracijama odišu toplinom, radošću i smionom prirodnošću koji privlače i djecu i odrasle", ocijenila je zaklada.

Što se tiče Philipa Pullmana, zaklada drži da je on "vješt pripovjedač u mnogim književnim vrstama, od povijesnog romana preko socijalnog realizma do parodije". Prva knjiga Comte Karlstein objavljena mu je 1982.

Nagradu Astrid Lindgren utemeljila je švedska vlada nakon smrti spisateljice 2002. Prvi njezin dobitnik bili su austrijska književnica Christine Noestlinger i američki autor i ilustrator Maurice Sendak. Lani je nagrada pripala brazilskoj dječjoj književnici Lygiji Bojungi Nunes.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙