FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nosači zvuka s interpretacijama glumaca zagrebačkoga HNK-a

ZAGREB, 16. ožujka 2005. (Hina) - Dva nosača zvuka s interpretacijamaglumaca zagrebačkoga Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) prve poloviceprošloga stoljeća predstavljeni su danas u Hrvatskom državnom arhivu,koji je njihov izdavač.
ZAGREB, 16. ožujka 2005. (Hina) - Dva nosača zvuka s interpretacijama glumaca zagrebačkoga Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) prve polovice prošloga stoljeća predstavljeni su danas u Hrvatskom državnom arhivu, koji je njihov izdavač.

Na CD-u "Recitacije, kazivanja, dramski monolozi i prizori" nalaze se fonogramski zapisi članova Drame zagrebačkoga HNK-a od 1909. do 1952., a na CD-u "Kupleti, šaljivi monolozi i prozori" gramofonski zapisi članova zagrebačkoga HNK-a i izvođača zagrebačkih kabareta između 1906. i 1930.

Na CD-u "Recitacije, kazivanja, dramski monolozi i prizori" nalaze se interpretacije 23 dramska umjetnika od Marije Ružičke-Strozzi, Mile Dimitrijević, Nine Vavre i Josipa Pavića, preko Tita Strozzija, Dubravka Dujšina i Vike Podgorske, do Marije Crnobori i Mie Oremović.

Teatrolog Branko Hećimović, koji je izabrao zvučne zapise, rekao je kako se pri izboru malog broja audiozapisa glumačkih interpretacija nastojalo obuhvatiti što više dramskih umjetnika te od najznačajnijih odabrati najvrednije, polazeći od kvalitete interpretacija, književnih djela i dostupnih snimaka.

Osim recitiranja i kazivanja proze, u izbor su uključeni i monolozi te prizori iz radijskih izvedaba Gundulićeve Dubravke, Moliereova Mizantropa i Krležine drame Gospoda Glembajevi te Betailleve dramatizacije Tolstojeva Uskrsnuća.

Na CD-u "Kupleti, šaljivi monolozi i prozori" interpretacije su uglavnom profesionalnih glumaca i pjevača koji u zagrebačkom i osječkom kazalištu nastupaju pretežno u komediografskim i vedrim, zabavljačkim predstavama i operetama. Tu su izvedbe Arnošta Grunda, Gjure Prejca, Juraja Devića i Eugena Pancera, Olive Jankove, Marte Radmanović i drugih umjetnika.

Najviše zvučnih zapisa šaljivih monologa i prizora te kupeleta snimio je Arnošt Grund, koji je pisao i prerađivao ili prevodio i parodirao izvođene tekstove.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙