FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Život u planinama dobar je za srce i zdravlje

LONDON, 14. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Ako želite živjeti duže ismanjiti rizik od srčanih bolesti moglo bi vam pomoći preseljenje uplanine, poručili su grčki znanstvenici.
LONDON, 14. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Ako želite živjeti duže i smanjiti rizik od srčanih bolesti moglo bi vam pomoći preseljenje u planine, poručili su grčki znanstvenici.

Istraživanje koje su proveli pokazuje da život u planinama pogoduje zdravlju srca i dugovječnosti. Među ljudima koji žive na većoj nadmorskoj visini zabilježen je manji postotak smrtnosti od bolesti srca čak i kad imaju rizične čimbenike za razvoj tih oboljenja.

"Život u planinskim područjima izgleda da pruža zaštitu" od koronarnih bolesti i smrtnosti s njima u svezi, a isto tako produžuje životni vijek, izjavio je dr. Nikos Baibas sa Sveučilišta u Ateni.

On i njegovi kolege smatraju da šetnja po planinskom terenu dobro djeluje na srce i omogućuje mu da se nosi s nižim razinama kisika.

Znanstvenici su proveli svoju studiju među 1.150 Grka koji su više od 15 godina živjeli u tri sela nedaleko od Atene. Jedno je selo na 1.000 metara nadmorske visine, a druga dva su na niskim područjima.

Iako su muškarci i žene u planinskom selu imali viši krvni tlak i druge rizične čimbenike za bolesti srca u usporedbi s ljudima u druga dva sela, njihov postotak smrtnosti od tih bolesti bio je manji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙