FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Žene svjedoci" u pismu međunarodnim institucijama - zašto nas opet zaustavljate?

ZAGREB, 15. ožujka 2005. (Hina) - "Žene svjedoci" - Inicijativa ženskihhumanitarnih nevladinih udruga koje su od 1991. vodile antiratnu ihumanitarnu kampanju uputile su danas otvoreno pismo glavnom tajnikuUN-a, predsjedniku Haaškog suda, glavnoj haaškoj tužiteljici,predsjedatelju Vijeća Europe i međunarodnim institucijama za ljudskaprava u kojemu ih pozivaju da sada, kada odlučuju o pristupanjuHrvatske EU ne ponove pogriješke iz 1991.
ZAGREB, 15. ožujka 2005. (Hina) - "Žene svjedoci" - Inicijativa ženskih humanitarnih nevladinih udruga koje su od 1991. vodile antiratnu i humanitarnu kampanju uputile su danas otvoreno pismo glavnom tajniku UN-a, predsjedniku Haaškog suda, glavnoj haaškoj tužiteljici, predsjedatelju Vijeća Europe i međunarodnim institucijama za ljudska prava u kojemu ih pozivaju da sada, kada odlučuju o pristupanju Hrvatske EU ne ponove pogriješke iz 1991.

"Zašto nas opet zaustavljate", pitaju ih u otvorenom pismu koje je na konferenciji za novinare pročitala Marija Slišković.

U tom ih pismu podsjećaju da su one, početkom 1991. u vrijeme kada se pripremala srbijanska oružana agresija na Hrvatsku od međunarodne zajednice tražile da se sukob spriječi, no nažalost mnogobrojne poruke nisu shvaćene niti podržane, a nametnuti rat donio je razaranja i patnje.

"Žene svjedoci" najavile su da će s prikupljenim dokumentima zatražiti razgovor s glavnom haaškom tužiteljicom Carlom del Ponte i predsjednikom tog suda kako bi ih upoznali da rat u Hrvatskoj nije počeo 1995.

Po tim haaškim optužnicama i mi žene smo bile pomagačice zločinačke vojske, rekla je Marija Slišković.

Nadalje se pitaju hoće li Carla del Ponte podnijeti ostavku ukoliko se dokaže da general Ante Gotovina nije u Hrvatskoj.

"Iskreno i odlučno podržavamo stav da svaki zločin mora biti kažnjen, ali ne prihvaćamo da se pojedinačni zločin pretvori u kolektivnu krivnju", navode u otvorenom pismo.

Danas ponovno dižemo svoj glas jer se protivimo izjednačavanju agresora i žrtve, protiv smo svake optužnice koja hrvatskom narodu i njegovom vodstvu zapravo osporava pravo na obranu od srbijanske oružane agresije i pravo na oslobađanje okupiranih teritorija, navodi se u pismu,

Također neprihvatljivim ocjenjuju što se u haaškim optužnicama za hrvatske generale, o Kninu govori kao "glavnom gradu regije Krajine" te "o udruženom zločinačkom pothvatu".

"Protivimo se tvrdnjama bez dokaza, da je general Gotovina u našoj zemlji, te stavu da je pravni i politički arbitar koji odlučuje o prijemu Hrvatske u članstvo EU haaško Tužiteljstvo, a ne taj sud kao ustanova. To znači da je uvjet za pridruživanje optužnica, a ne presuda", navode "Žene svjedoci" u otvorenom pismu.

Zdenka Farkaš iz udruge "Apel" podsjetila je da Hrvatska još traži 1168 ratnih stradalnika te da je dosada pronađeno 140 masovnih grobnica. Podsjetila je na propuste UN-a u sprječavanju agresije na Hrvatsku, sprječavanju ratnih zločina još od Bleiburga 1945., pa do Rezolucije Vijeće sigurnosti UN-a da se ekshumiraju žrtve na Ovčari. Sada ta ista međunarodna zajednica od Hrvatske traži "dlaku u jajetu", rekla je Farkaš, ali i uputila veliko hvala svim predstavnicima međunarodne zajednice koji su pomogli Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙