FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hartmann: Del Ponte kazala Asselbornu kako Hrvatska ne surađuje u potpunosti

ZAGREB, 15. ožujka 2005. (Hina) - Glavna haška tužiteljica Carla delPonte obavijestila je u utorak luksemburškog ministra vanjskih poslovaJeana Asselborna kako Hrvatska još uvijek u potpunosti ne surađuje sHaškim sudom (ICTY), izjavili su za Hinu glasnogovornici Del Ponte iAsselborna.
ZAGREB, 15. ožujka 2005. (Hina) - Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte obavijestila je u utorak luksemburškog ministra vanjskih poslova Jeana Asselborna kako Hrvatska još uvijek u potpunosti ne surađuje s Haškim sudom (ICTY), izjavili su za Hinu glasnogovornici Del Ponte i Asselborna.

Del Ponte se u Haagu nenajavljeno ponovno našla s Asselbornom uoči odluke EU o tome hoće li ili ne 17. ožujka započeti pregovori s Hrvatskom.

"Nema promjene u našoj procjeni suradnje. Hrvatske vlasti nisu pokazale volju za uhićenjem generala Ante Gotovine", kazala je glasnogovornica Florence Hartmann.

"Nema novih momenata u ocjeni tužiteljice o suradnji Hrvatske", potvrdio je u telefonskoj izjavi iz Haaga glasnogovornik ministra Asselborna, Eldar Subašić.

Glasnogovornik luksemburškog ministra kazao je kako ne može govoriti o sadržaju razgovora, te dodao da Asselborn iz Haaga putuje u Bruxelles.

Luksemburško predsjedništvo će u utorak za sastanak Odbora stalnih predstavnika EU-a (COREPER), tijela kojeg čine veleposlanici država članica i koje priprema sastanke Vijeća ministara, pripremiti nacrt odluka za Hrvatsku, o čemu konačnu odluku donose ministri vanjskih poslova.

U Bruxelles u utorak je doputovao hrvatski premijer Ivo Sanader. U tom će se gradu navečer sastati ministri vanjskih poslova članica EU-a iz redova Europske pučke stranke (EPP), krovne organizacije europskih narodnjačkih i demokršćanskih stranaka. Na tom stranačkom skupu sudjelovat će i hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović. Bit će to prigoda da se u posljednji trenutak pokušaju pridobiti zemlje za otvaranje pregovora.

Na prošlotjednom sastanku COREPER-a, veleposlanici nisu uspjeli postići suglasnost oko toga ispunjava li Hrvatska uvjet za početak pregovora. Većina članica EU-a bila je protiv otvaranja pregovora 17. ožujka ako suradnja Hrvatske s Haškim sudom ostane na sadašnjoj razini.

Luksemburški premijer i predsjedatelj Europske unije Jean-Claude Juncker rekao je u ponedjeljak da pristupni pregovori EU-a s Hrvatskom neće početi u četvrtak ako dotad odbjegli general Ante Gotovina ne bude izručen Međunarodnom kaznenom sudu u Den Haagu (ICTY).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙