FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novo pismo Del Ponte: Hrvatska ne surađuje u potpunosti

BRUXELLES,8. ožujka(Hina) - Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte uutorak je uputila novo pismo vladama zemalja Europske unije u kojem jeponovila da Hrvatska još uvijek ne surađuje u potpunosti s Haškimsudom (ICTY), izvijestila je agencija Reuters.
BRUXELLES,8. ožujka(Hina) - Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte u utorak je uputila novo pismo vladama zemalja Europske unije u kojem je ponovila da Hrvatska još uvijek ne surađuje u potpunosti s Haškim sudom (ICTY), izvijestila je agencija Reuters.

"Do mene nisu stigle nikakve nove informacije (od 11. veljače) zbog kojih bi modificirala svoju procjenu suradnje Hrvatske s ICTY-em", navodi Del Ponte u pismu luksemburškom predsjedništvu EU.

"Usprkos svim javnim i privatnim jamstvima iz Zagreba, Ante Gotovina ostaje unutar dosega hrvatskih vlasti", ocjenuje Del Ponte u pismu koje je proslijeđeno svim zemljama članicama EU, a čiju je presliku pribavio Reuters.

Napominjući da je Zagreb poduzeo neke korake u smjeru zamrzavanja imovine odbjeglog generala i protiv mreže njegovih pomagača, Del Ponte zaključuje kako joj se "čini da su ti koraci došli prekasno, da su marginalne vrijednosti i da se teško mogu smatrati odgovorom na pitanja koja je otvorila u svojoj procjeni od 11. veljače".

U pismu EU 11. veljače Del Ponte je iznijele niz zamjerki na račun hrvatskih vlasti, kriveći ih za omogućavanje bijega Gotovini 2001., niti jedan pokušaj uhićenja, opstrukciju rada ICTY-a, neotkrivanje mreža pomagača, curenje informacija ICTY-a o lokaciji generala, slanje posrednika na pregovore bez obavještavanja snaga sigurnosti, za stvaranje protuhaške atmosfere u zemlji i drugo.

Ponovno potvrđene ocjene haške tužiteljice o nepostojanju pune suradnje Hrvatske s Haškim sudom, po svemu sudeći, znači da Hrvatska idućeg tjedna neće početi pregovore o članstvu u Europskoj uniji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙