FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 14. ožujka 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti do 15,30sati
ZAGREB, 14. ožujka 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti do 15,30 sati

ZAGREB - Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić potvrdio je danas da je imovina odbjeglog generala Ante Gotovine blokirana i da će se ta odluka ovih dana upisati u zemljišnim knjigama. U tijeku je postupak evidentiranja odluke o zamrzavanju u zemljišnim knjigama nadležnih sudova", izjavio je Bajić nakon potpisivanja Memoranduma o suradnji na projektu Policija u zajednici između hrvatske i britanske vlade. Britanski veleposlanik John Ramsden koji je s ministrom unutarnjih poslova Marijanom Mlinarićem i ministricom pravosuđa Vesnom Škare Ožbolt potpisao Memorandum, ponovio je kako Hrvatska prije početka pregovora mora ispuniti uvjet suradnje s Haškim sudom.

ZAGREB - Ozlijeđena sutkinja Vrhovnog suda Srbije, tri srbijanska novinara i jedan interventni policajac, dva oštećena autobusa koji su prevozili navijače beogradskog rukometnog kluba Partizan i srbijanske novinare, te dva oštećena policijska vozila i četiri automobila hrvatskih građana, rezultat su navijačkih nereda koji su pratili jučerašnju utakmicu između Zagreba i Partizana. Načelnik Ureda načelnika zagrebačke policije Krunoslav Borovec ocijenio je da su domaći navijači Bad Blue Boysi bili vrlo dobro pripremljeni i organizirani, te da je riječ o namjerno izazvanim neredima. U zagrebačkoj policiji kazali su kako je moguća prijava i protiv organizatora utakmice, odnosno rukometnog kluba Zagreb.

ZAGREB - Republički sindikat radnika Hrvatske pozdravio je danas zahtjev umirovljeničkih udruga da se 35 posto dionica T-HT-a uvrste u njihov fond. Sindikat u priopćenju podsjeća da je lani pokrenuo potpisivanje peticije za obustavu daljnje prodaje dionica T-HT-a Deutsche Telekomu (DT) i prodaju dijela dionica bivšim i sadašnjim radnicima, te ustupanje dionica mirovinskom fondu. Prikupljeno je ukupno 36.247 potpisa radnika HT-a i građana Hrvatske.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Ivica Babić najavio je danas da će Štrajkaški odbor HLS-a odluku o štrajku liječnika donijeti nakon sutrašnjeg dana, kada se očekuje isplata plaća u zdravstvu. HLS je zatražio od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi da primijeni Strukovni kolektivni ugovor (SKU) za liječnike i stomatologe, te poveća liječničke plaće za 10 posto u ovoj godini. Vlada, međutim, odbija primijeniti SKU jer sud još nije odlučio o tužbi Samostalnog sindikata zdravstva i Sindikata medicinskih sestara koji traže poništenje SKU-a smatrajući ga nezakonitim, s čime se u međuvremenu složila i Vlada.

ZADAR - Dopredsjednica Hrvatske stranke prava (HSP) Ruža Tomašić najavila je danas u Zadru da će HSP 17. ovog mjeseca predstaviti svoj prijedlog strategije vanjske politike - što dalje ako pregovori o ulasku Republiku Hrvatsku u Europsku uniju budu odgođeni. Tomašić je na konferenciji za novinstvo zadarskog HSP-a najavila da će HSP na slijedećim lokalnim izborima nastupiti samostalno, a nakon izbora, kako je rekla, "koalirat će s poštenim ljudima, pri čemu neće biti važno u kojoj su stranci". Inače, konferencija je bila posvećena problemima zlouporabe droga o čemu je govorio dr. Zlatko Miliša.

GOSPIĆ - Potpredsjednik HSLS-a Stanko Zrilić izjavio je danas u Gospiću da je "HSLS od svog utemeljenja uvijek bio za čvrstu zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa i temeljenih opredjeljenja hrvatske suverenosti i neovisnosti - te stoga ne može prihvatiti bilo kakve usporedbe hrvatskog viteza i osloboditelja generala Ante Gotovine sa svjetskim teroristom Bin Ladenom". Naglasio je i kako "ne možemo osporavati da je Gotovina optuženik Haaškog suda, to je činjenica, ali", kako je dodao, "optuženik je jedno, a svjetski poznati terorist koji ubija ljude, djecu i postavlja bombe je drugo - takva je usporedba nedopustiva".

SPLIT - Splitski nakladnik Verbum objavio je hrvatski prijevod nove knjige pape Ivana Pavla II. "Sjećanje i identitet", koja će biti predstavljena 18. ožujka u Splitu. Hrvatski prijevod tog djela objavljen je među prvima u svijetu, rekao je Petar Balta, glavni urednik Verbuma. Papa u svojoj petoj knjizi "Sjećanje i identitet", koja je prvi put predstavljena 22. veljače u Rimu, progovara o ključnim temama moderne povijesti - nacizmu, komunizmu, nacionalizmu i domoljublju te posebnu pozornost posvećuje opasnostima suvremene demokracije, ulozi vjere u društvu i odnosu Europe i kršćanstva.

BABINA GREDA - Izvedbom predstave "Vesela avlija" Branka Mihaljevića osječkoga Dječjeg kazališta u Babinoj Gredi nedaleko od Županje, počelo je danas 10. Lutkarsko proljeće, koje se tradicionalno u Vukovarsko-srijemskoj županiji održava uoči Uskrsa. Ovogodišnja priredba "Lutkarskom proljeću" traje do 18. ožujka, nastupit će 11 lutkarskih kazališta iz Osijeka, Rijeke, Slavonskog Broda, Splita, Virovitice, Zagreba, Zadra i Mostara (BiH). Deseto Lutkarsko proljeće posvećeno je 200. obljetnici rođenja danskog književnika za djecu Hansa Christiana Andersena.

ZAGREB - Studiju "Medački džep - Nepostojeća bitka i Prijepori", u izdanju Udruge Svetog Jurja i uredništva časopisa National Security and the Future, predstavili su danas na konferenciji za novinare njezin autor Miroslav Međimorec i glavni urednik tog časopisa Miroslav Tuđman. Studija se bavi mnogobrojnim aspektima, činjenicama, izvorima i prijeporima vezanim uz tu vojno redarstvenu operaciju iz rujna 1993. godine i temeljito istražuje što je prethodilo operaciji, što se događalo tijekom i poslije nje.

ZADAR - Zadarska policija identificirala je trojicu od četvorice poginulih u teškoj prometnoj nesreći što se dogodila sinoć u 19,25 sati na izlazu iz tunela Bristovca na dionici autoceste od Svetog Roka prema Maslenici. Kako se danas doznaje u zadarskoj Policijskoj upravi, poginuli su suvozač Marko Barišić (40) iz Zagreba te putnici Petar Petrak (50) iz Petrinje i Igor Tupek (19) iz Gornje Stubice, a do 13 sati tijelo vozača još nije bilo identificirano. Uzroci te teške prometne nesreće u kojoj su poginule sve četiri osobe u automobilu, još se utvrđuju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙