FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija spremna Iran opskrbljivati nuklearnim gorivom

MOSKVA, 11. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Ruska kemijska tvornica izjugozapadnog Sibira spremna je opskrbljivati nuklearnim gorivomiransku nuklearnu elektranu Bušehr koju Rusija gradi unatoč američkimprosvjedima, izvijestila je u četvrtak navečer ruska agencijaInterfaks.
MOSKVA, 11. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Ruska kemijska tvornica iz jugozapadnog Sibira spremna je opskrbljivati nuklearnim gorivom iransku nuklearnu elektranu Bušehr koju Rusija gradi unatoč američkim prosvjedima, izvijestila je u četvrtak navečer ruska agencija Interfaks.

"Gorivo je proizvedeno i uskladišteno u tvornici i može se dostaviti po narudžbi", rekao je direktor tvornice Vladimir Razin dodajući da će za rad reaktora biti potreban koktel 168 goriva.

Brojne su zemlje zabrinute jer bi Iran mogao iskoristiti civilni nuklearni program kako bi prikrio proizvodnju nuklearnog oružja, posebno proces obogaćivanja urana koji bi mu omogućio proizvodnju atomske bombe.

Prema sporazumu koji su prošloga mjeseca potpisali Iran i Rusija o gradnji prve iranske nuklearne elektrane Bušehr, Iran je prihvatio vratiti u Rusiju iskorišteno nuklearno gorivo.

Sporazum predviđa da se gorivo tri ili četiri godine skladišti u posebnim bazenima u elektrani. Tek nakon toga moći će se prevesti u trajna skladišta u Rusiju.

Njemačka, Velika Britanija i Francuska pokušavaju diplomatskim putem prisiliti Iran da odustane od obogaćivanja urana dok je SAD oštriji i ne isključuje mogućnost vojnih napada na iranske pogone za koje se sumnja da se u njima proizvodi nuklearno oružje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙