FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Primorac: ispunjeni svi preduvjeti za projekt državne mature

ZAGREB, 10. ožujka 2005. (Hina) - Ministar znanosti, obrazovanja išporta Dragan Primorac izjavio je danas da su osnivanjem VijećaMinistarstva znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) za uvođenje državnemature u hrvatski školski sustav ispunjeni svi preduvjeti da projektdržavne mature krene punom snagom.
ZAGREB, 10. ožujka 2005. (Hina) - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac izjavio je danas da su osnivanjem Vijeća Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) za uvođenje državne mature u hrvatski školski sustav ispunjeni svi preduvjeti da projekt državne mature krene punom snagom.

Vijeće je osnovano u srijedu, za njegovu predsjednicu članovi su izabrali Veroniku Javor, ravnateljicu zagrebačke XV. gimnazije, a za zamjenika predsjednice državnoga tajnika za srednje školstvo Želimira Janjića.

Govoreći o zadaćama Vijeća, Primorac je Hini rekao da su njegovi članovi najugledniji predstavnici struke izabrani, među ostalim, na temelju prijedloga sveučilišta, udruga hrvatskih gimnazija, Hrvatskoga rektorskog zbora i udruge ravnatelja hrvatskih srednjih škola.

Izvijestio je da su članovi Vijeća razgovarali i s voditeljem projekta državne mature dr. Petrom Bezinovićem o ključnim zadaćama Vijeća, među kojima je i strategija uvođenja državne mature sukladno praksi vanjskoga vrednovanja obrazovanja u EU što do sada, istaknuo je Primorac, nije postojalo.

Osim toga, dodao je, Vijeće će analizirati i pratiti provedbu projekta državne mature, predlagati ministru imenovanje radnih skupina za izradu ispitnih kataloga i banke zadataka za državnu maturu, te usklađivati rad radnih skupina iz različitih predmeta i područja.

Vijeće će predlagati i recenzente za odobravanje ispitnih kataloga za državnu maturu sukladno hrvatskom obrazovnom standardu, krenuvši od osnovnoga školstva.

Određivat će i načine te postupke čuvanja podataka i gradiva koji su označeni kao ispitna tajna, a zadaća je Vijeća i prihvaćanje godišnjega izvješća o provedbi projekta.

Kao posebno važno Primorac je istaknuo da će Vijeće, već od ovoga tjedna, početi detaljno analizirati iste programe u Europi kako bi se, usporedbom, "došlo" do modela koji je najbolji za Hrvatsku, gledajući paralelno gimnazijsko i strukovno obrazovanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙