FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić: Ne nasjedajte zagovornicima izolacije

ZAGREB, 10. ožujka 2005. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesićporučio je u četvrtak u svojem obraćanju građanima Hrvatske da je uzemlji nepotrebno stvorena atmosfera "biti ili ne biti" u vezi sdatumom početka pregovora između Zagreba i Bruxellesa, i da su tusituaciju neke snage u zemlji zloupotrijebile kako bi se pojačaoeuroskepticizam.
ZAGREB, 10. ožujka 2005. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić poručio je u četvrtak u svojem obraćanju građanima Hrvatske da je u zemlji nepotrebno stvorena atmosfera "biti ili ne biti" u vezi s datumom početka pregovora između Zagreba i Bruxellesa, i da su tu situaciju neke snage u zemlji zloupotrijebile kako bi se pojačao euroskepticizam.

Ako pregovori između Zagreba i Bruxellesa ne započnu 17. ožujka "bit će to malo kasnije i ništa se osobitoga zbog toga neće dogoditi", kazao je Mesić u svojem obraćanju, ističući da su neizvjesnost oko početka pregovora zloupotrijebile određene snage u Hrvatskoj kako bi na taj način pojačali euroskepticizam u Hrvatskoj.

Dilema "ili Gotovina ili EU" je lažna, rekao je Mesić te dodao: "Prava je dilema: ili Europska unija ili povratak u izolaciju koji bi bio poguban".

"Kada ćemo biti primljeni u ujedinjenu Europu, to mnogo više ovisi o tome kako ćemo u procesu pregovaranja ispunjavati europske uvjete i prihvaćati standarde, nego o tome kada će pregovori početi." Predsjednik Mesić je istaknuo kako nije važan datum početka pregovora već to da "uvjerimo naše partnere, one današnje i one koji će to sutra postati, kako se našoj riječi može vjerovati i kako dosljedno ispunjavamo sve preuzete međunarodne obveze".

Podsjetio je da Hrvatska, na svom putu u EU, mora ispuniti određene uvjete za članstvo, budući da Unija ima svoja pravila i standarde.

"Mi ta pravila moramo poštivati, standarde prihvatiti, a uvjete za članstvo ispuniti - i gospodarske, i političke." Ocijenio je da Hrvatska prilično uspješno ispunjava sve uvjete, ali da "zapinje" s jednim uvjetom - s uvjetom pune suradnje s haškim sudom.

Dio hrvatske javnosti osporava djelovanje Haškog suda, jer neki "ne žele prihvatiti istinu da je u Domovinskom ratu bilo zločina i na hrvatskoj strani", nastavio je Mesić te dometnuo da će samo "individualiziranje krivnje i odgovornosti skinuti s goleme većine poštenih i časnih boraca Domovinskog rata ljagu zločina koji su, na žalost, nesumnjivo počinjeni".

Mesić je također podsjetio da je svaki građanin Hrvatske, sukladno ustavnim zakonom, obavezan surađivati s ICTY-em, te da je neodazivanje pozivu toga suda, ili sprečavanje njegova djelovanja izravno kršenje hrvatskog ustavnog zakona.

"Upravo oni koji su, što svojom voljom, što stjecajem okolnosti na svojim plećima ponijeli najveći teret obrane Hrvatske, nemaju ni u kojem slučaju pravo dovoditi u pitanje funkcioniranje Hrvatske kao pravne države, odnosno poticati na nepoštivanje ustava i zakona", istaknuo je hrvatski predsjednik.

Mesić je podsjetio na neke slučajeve u prošlosti kada je Haški sud tražio osumnjičene pojedince, a hrvatski nadležni organi tvrdili da ne znaju gdje su iako se kasnije ustvrdilo da su ti ljudi pod lažnim imenima živjeli u Hrvatskoj.

Zbog takvih slučajeva, kazao je, Hrvatska je izgubila povjerenje.

"Da bude sve do kraja jasno: nema nikakve zavjere protiv Hrvatske! Mi smo u EU dobrodošli i tamo nas očekuju. Ali, oni očekuju Hrvatsku koja će biti pouzdan partner i kojoj se može vjerovati", istaknuo je hrvatski predsjednik dodajući da je zadaća Hrvatske da ponovno vrati povjerenje međunarodne zajednice, na čemu se, kako je kazao, radi.

"Moja je poruka građankama i građanima Hrvatske: ne nasjedajte protivnicima Europe i zagovornicima izolirane Hrvatske. Oduprite im se - u ime slobode i demokracije, u ime naše budućnosti, u ime one i onakve Hrvatske kakvu smo zajedno krenuli graditi i za kakvu su pali junaci Domovinskog rata", zaključio je hrvatski predsjednik u svojom obraćanju građanima Hrvatske.

Mesić je još jednom istaknuo da je "bio, a i ostao, dosljedni pobornik priključivanja Hrvatske ujedinjenoj Europi", te ponovio da je EU sudbina Hrvatske.

"Ako nam je stalo do naše budućnosti, do budućnosti naše djece i unučadi, mi od te sudbine ne smijemo bježati", kazao je Mesić dodajući da Hrvatska "ne smije ostati izolirani otok usred Europe koja se ujedinjuje".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙