FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pupovac pred francuskim novinarima: Hrvatska zaslužuje pregovore

ZAGREB,10. ožujka(Hina) - Hrvatska bi 17. ožujka trebala početipregovore s EU kako bi se nedemokratske snage onemogućilo da dovedu upitanje dosegnutu razinu demokratizacije i prihvaćenih europskihvrijednosti, izjavio je danas predsjednik saborskog Odbora zaparlamentarnu suradnju i član Odbora za ljudska prava Milorad Pupovacna susretu s desetak francuskih novinara.
ZAGREB,10. ožujka(Hina) - Hrvatska bi 17. ožujka trebala početi pregovore s EU kako bi se nedemokratske snage onemogućilo da dovedu u pitanje dosegnutu razinu demokratizacije i prihvaćenih europskih vrijednosti, izjavio je danas predsjednik saborskog Odbora za parlamentarnu suradnju i član Odbora za ljudska prava Milorad Pupovac na susretu s desetak francuskih novinara.

"Ne bi bilo dobro da se pregovori odgode kako u Hrvatskoj ponovno ne bi priliku dobile antireformske i antieuropske grupacije, jer bi tada bilo puno teže ispunjavati zahtjeve Unije, uključujući i pitanje pune suradnje s Haškim sudom", rekao je Pupovac u Saboru.

Odgovarajući na pitanja novinara iz vodećih francuskih medijskih kuća, Pupovac je izrazio nadu da se pregovori neće odgoditi, da će Vijeće ministara EU, uvažavajući napore koje je Hrvatska činila i čini na približavanju europskim standardima, potvrditi 17. ožujka kao datum početka pregovora.

"Uvjeren sam da će Europa uzeti u obzir činjenicu da ipak treba dati prednost proeuropskim demokratskim patriotima pred nedemokratskim, antieuropskim snagama", istaknuo je.

Pupovac je naglasio da Hrvatska, unatoč propuštenim prilikama u proteklom razdoblju, u zadnjih nekoliko mjeseci čini velike napore kako bi riješila i posljednji otvoreni slučaj, onaj odbjeglog generala Ante Gotovine.

"Želimo da naši prijatelji u EU shvate da dilema Gotovina ili Europa ne može biti riješena tako da pobijedi Gotovina. Mi želimo da kod nas pobijedi Europa", dodao je.

Upitan kakav je danas položaj Srba u Hrvatskoj, Pupovac je rekao da je srpska zajednica danas postala demokratskom sastavnicom hrvatskog društva, da još nisu riješeni svi problemi, ali da ih Srbi danas mogu rješavati unutar demokratskog sustava države.

"Položaj Srba bolji je nego što je bio jučer, lošiji nego što će biti sutra", kazao je, istaknuvši da su Srbi u Hrvatskoj, upravo zbog daljnje demokratizacije društva, suglasni u želji da Hrvatska čim prije uđe u EU.

"Želimo da se na Hrvatsku ne gleda na način da treba napraviti još jedan ili dva koraka, nego što smo već napravili i da to bude jamstvo za sve ostalo što još treba napraviti. I mi (Srbi) smo neka vrsta jamstva da će se takvi koraci i napraviti", rekao je Pupovac.

Na pitanja francuskih novinara, odgovarao je i nezavisni zastupnik na listi SDP-a Ivo Josipović, stručnjak za međunarodno pravo, koji je izrazio uvjerenje da veći dio hrvatske javnosti danas podržava suradnju s Haagom i priključenje Hrvatske EU.

U Hrvatskoj, ustvrdio je, nema relevantne političke snage koja ne podržava ulazak u EU i koja zagovara neizvršenje obveza prema Haagu.

Pupovca i Josipovića propitivali su novinari iz vodećih francuskih medija, poput Liberationa, Le Figaroa, Le Monda, La Croixa, La Tribunea, itd.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙