FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 9. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do15,30 sati.
ZAGREB, 9. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader izvijestio je u saborskom "aktualnom prijepodnevu" da Vlada priprema odgovor na posljednje izvješće glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte. To će pismo ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović poslati, danas ili sutra, luksemburškom predsjedništvu EU-a i ostalim državama članicama, rekao je Sanader. Del Ponte iznosi neka stajališta s kojima se Hrvatska ne slaže, rekao je premijer, ne otkrivajući detalje Vladina pisma. Odgovarajući Anti Đapiću (HSP), odlučno je odbacio medijske tvrdnje da je britanska obavještajna služba u devet točaka naložila hrvatskoj Vladi provođenje mjera, među kojima su praćenje i prisluškivanje. Nikakva obavještajna služba bilo koje zemlje ne može Vladi propisivati što će raditi niti je itko Vladi davao naloge što da radi, odgovorio je Sanader.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader opetovao je kako očekuje pozitivnu odluku o početku pregovora s Hrvatskom. Očekujem pozitivnu odluku bez obzira na sve, jer riječ je o prevažnoj temi i za Hrvatsku i za Europu, odgovorio je premijer novinarima u Hrvatskom saboru. Riječ je, rekao je, o temi na kojoj se, možda, prelama budućnost EU-a glede politike proširenja kada je riječ o jugoistočnoj Europi. Za pismo glavne haaške tužiteljice objavljeno u utorak u medijima, Sanader kaže da nije ništa novo, da je Vlada s tim upoznata u petak, te da (kod sastavljanja pisma) Carla del Ponte nije bila dobila izvješće koje je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić poslao Tužiteljstvu u Haagu. Idući tjedan očekujemo još jednu, konačnu ocjenu Carle del Ponte, a politička odluka o započinjanju pregovora bit će, najvjerojatnije, donijeta 16. ožujka na Vijeću ministara, rekao je Sanader.

ZAGREB - Više sam pesimist nego optimist da će pregovori početi 17. ožujka, izjavio je predsjednik SDP-a Ivica Račan, predstavljajući u Hrvatskom saboru izjavu svoje stranke o hrvatskom putu u EU. Račan je rekao da takav osjećaj temelji na posljednjim informacijama koje dobiva iz EU-a - da Hrvatska i dalje u potpunosti ne surađuje s Haškim sudom. "Ako EU ocijeni da Hrvatska ima punu suradnju s Haagom moguće je zamisliti da pregovori počnu, ali za sada, izgleda, s tom percepcijom ne stojimo dobro. Više sam pesimist nego optimist", rekao je Račan na konferenciji za novinare. Nepravedno je, kazao je, da se Hrvatsku gleda kroz jedan problem, da se ignoriraju sve obveze koje je već ispunila. Račan je dometnuo da je SDP zabrinut jačanjem euroskepticizma i odbojnosti prema EU u Hrvatskoj, ali i odnosom EU-a prema Hrvatskoj.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader izjavio je, odgovarajući na zastupničko pitanje kako reagira na provokacije i teritorijalne aspiracije talijanske desnice prema Hrvatskoj, da će Vlada znati zaštiti nacionalne interese. "Budite mirni, ova Vlada će znati zaštititi nacionalne interese i obraniti se od iredentističkih izjava", izjavio je Sanader u Saboru. "Budite bez brige, HDZ, koji je hrvatske interese zaštitio u puno težim okolnostima rata i agresije, znat će odgovoriti na takve provokacije", rekao je. SDP-ovcu Marinu Jurjeviću poručio je da je Vlada odmah reagirala i tražila obrazloženje Rima nakon što je "Slobodna Dalmacija" objavila da je talijanski ministar vanjskih poslova Gianfranco Fini rekao da su Istra, Dalmacija i Rijeka odvijek bile talijanske zemlje. "Dobili smo obrazloženje da Fini nije tako izjavio i to smo primili na znanje, to je puno bolje nego da je ostalo da je tako rekao", rekao je premijer.

ZAGREB -Premijer Ivo Sanader izrazio je nadu da će danas ili sutra početi isplata potraživanja radnika Imostroja. Premijer je u saborskom 'aktualnom prijepodnevu' izvijestio da je Trgovački sud u Splitu odlučio da će radnicima biti isplaćeno 4,5 milijuna kuna. Ne mogu time biti do kraja zadovoljan, rekao je Sanader, podsjetivši da se Vlada u korist radnika odrekla 6,2 milijuna kuna. No, Vlada, dometnuo je, nije mogla ulaziti u stečajni proces, to je zadaća stečajnog upravitelja, a Vlada i danas ispravnom drži svoju odluku da u korist radnika otpiše Imostroju dug. Premijer je odbacio informacije SDP-ovca Željka Kurtova da će Vlada 2006. članicama EU-a dopustiti ribarenje, ne samo u zaštićenoj zoni, nego i u teritorijalnim vodama.

OSIJEK - Osječko-baranjska udruga Hrvatskoga seljačkog saveza ocijenila je kako je nedavni sastanak seljačkih udruga s predsjednikom Vlade Ivom Sanaderom za tu udrugu bio neuspješan, da je osnivanje povjerenstava za uklanjanje teškoća u poljoprivredi kupovanje vremena, ali kako im daju priliku da vide što mogu učiniti. Predsjednik županijske udruge Saveza Stjepan Živković kazao je na konferenciji za novinare da će ta udruga ovaj tjedan pričekati kako bi dala priliku osnovanim povjerenstvima, a početkom idućeg tjedna sastat će se Upravni odbor i županijske organizacije HSS-a te će se odlučiti o daljnjim potezima. Savez i dalje ustrajava na zahtjevima da se potpuno isplate poticaji u zakonskim rokovima, provodi Zakon o poljoprivrednom zemljištu i zaustavi uvoz poljoprivrednih proizvoda.

ZAGREB - Hrvatski sabor imenovao je u srijedu Nacionalni odbor za praćenje i nadzor pregovora s Europskom unijom u kojem su predstavnici saborske većine i oporbe, poslodavaca, sindikata i akademske zajednice, Ureda Predsjednika, te predsjednici nekoliko saborskih odbora. Iz saborske većine u Odbor su imenovani Nevenka Majdenić, Mario Zubović, Emil Tomljanović, Ivan Čehok i Vladimir Jordan, a iz oporbe Vesna Pusić, Ljubo Jurčić, Anto Đapić, Zlatko Tomčić i Ivan Jakovčić. Poslodavce i sindikate predstavljaju Darko Marinac i Vesna Dejanović, akademsku zajednicu Helena Jasna Mencer, a Ured Predsjednika Davor Božinović. U Odbor su imenovani predsjednici saborskih odbora za vanjsku politiku, europske integracije i međuparlamentarnu suradnju Goran Jandroković, Neven Mimica i Milorad Pupovac. Odbor bi prvu sjednicu trebao održati u četvrtak.

ZAGREB - Ustavni sud nije prihvatio prijedlog Hrvatske čiste stranke prava za ocjenu ustavnosti nekoliko zakonskih članaka koji omogućavaju uvođenje jezika i pisma nacionalnih manjina u službenu uporabu u županijama, odnosno u radu županijskih izvršnih i predstavničkih tijela. HČSP je ocjenu ustavnosti zatražio tvrdeći da su osporeni članci Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina iz 2000. suprotni Ustavnoj odredbi koja, drže u HČSP-u, omogućuje nacionalnim manjinama ravnopravnu službenu uporabu jezika i pisma samo u općinama i gradovima, ali ne i u županijama. U HČSP-u smatraju da ovlast zakonodavca da propisuje uporabu jezika i pisma manjina na razini županija ne proizlazi niti iz Ustavnog zakona o ljudskim pravima i slobodama i o pravima etničkih i nacionalnih zajednica ili manjina u Hrvatskoj, koji je 2002. prestao vrijediti.

SISAK - U Hrvatskom centru za razminiranje u Sisku je svečano otvoren najsuvremeniji Scan-centar za brzo i kvalitetno digitalno snimanje zapisa minskih polja i zemljovida. Centar u koji je uloženo 1,2 milijuna eura, proizvela je norveška tvrtka ProCapture i, u sklopu pomoći Hrvatskoj u razminiranju i razvoju sustava humanitarnog razminiranja, darovala norveška vlada. Scan-centar, rečeno je na otvarenju, može digitalno snimiti 10 tisuća zapisa minskih polja, nekoliko tisuća zemljovida te više od tisuću zemljovida velikog formata od dva do tri metra. Centar je u nazočnosti norveških predstavnika i predstavnika lokalnih vlasti otvorio ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac i u ime premijera Ive Sanadera zahvalio norveškoj vladi. Istaknuo je da će njegovo ministarstvo nastojati da HCR i Hrvatska uz pomoć Scan-centra postanu regionalno središte za snimanje minskih zapisa i zemljovida.

ZAGREB - U rijeku Kupu jutros je iz tvrtke Kontex iscurilo oko 200 litara ekstra lakog loživog ulja, no rijeka nije ugrožena jer je onečišćenje zadržano unutar kanalizacijskog sustava na lokaciji, rekao je glavni državni vodopravni inspektor Željko Makvić. Jutros je o onečišćenju Državnom centru 112 nešto prije 7 sati javio jedan Karlovčan, a tvrtka Kontex je sama izvijestila Hrvatske vode da je ulje iscurilo prilikom pretovara u kanalizaciju. Sanacija je u tijeku a obavlja je tvrtka Medved-Cink. Glavni državni vodopravni inspektor Željko Makvić je izrazio zadovoljstvo postupkom direktora Kontexa koji je sam javio o onečišćenju. Nakon dojave, policijskim očevidom konstatirano je da se radi o masnoj mrlji širokoj pet metara i dugačkoj više od 100 metara. Kao uvijek u takvim slučajevima, proglašen je prvi stupanj ugroženosti vode, rekao je Makvić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙