FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UHS stao u zaštitu dvojice županijskih sudaca

ZAGREB, 9. ožujka 2005. (Hina) - Udruga hrvatskih sudaca (UHS) osudilaje danas navode iz posljednjeg broja tjednika Nacional u kojemu se zadvojicu sudaca zagrebačkog Županijskog suda, Krešimira Devčića i IvanaTurudića, kako kažu u UHS-u, iznose necivilizirane objede.
ZAGREB, 9. ožujka 2005. (Hina) - Udruga hrvatskih sudaca (UHS) osudila je danas navode iz posljednjeg broja tjednika Nacional u kojemu se za dvojicu sudaca zagrebačkog Županijskog suda, Krešimira Devčića i Ivana Turudića, kako kažu u UHS-u, iznose necivilizirane objede.

U Nacionalovom članku "Britanska ucjena Hrvatske u 9 točaka", u kojemu se govori da je Velika Britanija preko svojih tajnih službi izravno ucijenila hrvatsku Vladu u vezi sa slučajem Gotovina, navedena su i imena dvojice županijskih sudaca. Njih, kako piše Nacional, britanska tajna služba MI6, u dokumentu pod nazivom "Prijedlozi za poboljšanje obavještajne suradnje", navodi kao osobe koje plaća odbjegli Hrvoje Petrač.

U UHS-u smatraju kako "dovoditi suce u kontekst plaćenika bilo koga predstavlja vulgarnu difamaciju najniže vrste jer se takvim tvrdnjama, bez podloge u realnoj stvarnosti, napada i obezvrjeđuje sama srž sudačkog poziva i sudbene vlasti".

UHS u priopćenju ocjenjuje da "tvorci takve monstruozne optužbe" pokazuju pomanjkanje bilo kakve vezanosti za načela vladavine prava, položaja sudbene vlasti i načela presumcije nevinosti te krše norme domaćeg sudstva i međunarodne konvencije. Posebno ih brine što se autor članka nije potrudio "slijediti osnovno pravilo novinarstva" i zatražiti komentar od prozvanih sudaca.

U UHS-u kažu kako su sigurni da će sve institucije, od Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva vanjskih poslova do Državnog odvjetništva učiniti sve da se provjere optužbe na račun sudaca, ali i da "tvorci takvih fabrikacija budu izloženi svim konzekvencama koje predviđa pravni poredak".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙