FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga I. Šimonovića "Globalizacija, državna suverenost i međunarodni odnosi"

ZAGREB, 9. ožujka 2005. (Hina) - Knjiga bivšeg zamjenika ministravanjskih poslova Ivana Šimonovića "Globalizacija, državna suverenost imeđunarodni odnosi" predstavljena je danas u Novinarskom domu, a samautor istaknuo je da je poruka njegove knjige kako je bitglobalizacije kao procesa porast globalnog regionalnog povezivanja imeđuovisnosti.
ZAGREB, 9. ožujka 2005. (Hina) - Knjiga bivšeg zamjenika ministra vanjskih poslova Ivana Šimonovića "Globalizacija, državna suverenost i međunarodni odnosi" predstavljena je danas u Novinarskom domu, a sam autor istaknuo je da je poruka njegove knjige kako je bit globalizacije kao procesa porast globalnog regionalnog povezivanja i međuovisnosti.

Govoreći u tm kontekstu o priključenju Hrvatske EU, pri čemu će dio suvereniteta i ovlasti biti prenesen na nadnacionalna tijela, Šimonović je rekao kako je bitno da građani budu dobro upoznati s njegovim prednostima, Hrvatska je suverenost stekla tek nedavno i u krvi pa je razumljivo da je na to pitanje vrlo osjetljiva. No, ulaskom u EU sudjelujemo u igri po novim pravilima i moramo ih dobro upoznati kako bi postigli što bolji rezultat, rekao je, uz ostalo, Šimonović.

Profesor ustavnog prava i recenzent knjige Branko Smerdel istaknuo je da knjiga obuhvaća dva ključna pitanja suverenost i vladavinu prava, ocijenivši u tom kontekstu da je priključenje EU jest primjena kvazifederalnog uređenja kojeg određuje europski ustav. Radi se o obliku složenog udruživanja država na obliku federalističkog načela, rekao je Smerdel. Napomenuo je da Hrvatska ima iskustva s federalnim uređenjem i da to treba koristiti za predviđanje mogućih problema u takvom kvazifederalnom uređenju.

Upozorio je da je u vezi pitanja udruživanja Hrvatske u međunarodne asocijacije potrebna većina svih birača što će biti jako teško postići. Stoga bi po Smerdelovom mišljenju tu odredbu trebalo revidirati, jer je Ustav RH "vrlo neprijateljski nastrojen" prema međunarodnim asocijacijama što nije ni čudno s obzirom na okolnosti u kojima je nastao 1990. godine

Recenzent knjige i profesor međunarodnog prava Vladimir Ibler rekao je da autor problematizirajući pitanje ograničenja suvereniteta postavlja dilemu hoće li se ograničenje suvereniteta manifestirati kod svih država jednako ili će biti nejednakosti u primjeni ograničenja suverenosti. Smatra da nejednakosti neće biti drastična i nudi odgovor što bi država trebala činiti kako ne bi bila "prenejednaka". Radi se o vrlo uspjelom djelu i ta bi knjiga trebala biti obavezna literatura hrvatskih diplomata, osobito onih mlađih, drži akademik Ibler.

Knjiga je izdana u izdanju Narodnih novina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙