FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izdana nova emisija državnih obveznica, vrijedna 3 mlrd kn

ZAGREB, 8. ožujka 2005. (Hina) - Ministarstvo financija izdalo je danaspetogodišnje kunske obveznice na domaćem tržištu kapitala u iznosu od3 milijarde kuna, za čiji su upis na primarnom tržištu investitoriiskazali veliki interes, pa se očekuje i vrlo aktivno trgovanje nasekundarnom tržištu, objavljeno je iz triju banaka vodećih agenata,aranžera i pokrovitelja ovog izdanja.
ZAGREB, 8. ožujka 2005. (Hina) - Ministarstvo financija izdalo je danas petogodišnje kunske obveznice na domaćem tržištu kapitala u iznosu od 3 milijarde kuna, za čiji su upis na primarnom tržištu investitori iskazali veliki interes, pa se očekuje i vrlo aktivno trgovanje na sekundarnom tržištu, objavljeno je iz triju banaka vodećih agenata, aranžera i pokrovitelja ovog izdanja.

Kamatna stopa obveznica, koje će sutra biti uvrštene u prve kotacije Zagrebačke i Varaždinske burze, iznosi 6,750 posto, cijena izdanja je 100 posto, a obveznice na naplatu dospijevaju 2010. godine.

Vlada je odluku o izdavanju ovih obveznica donijela na prošlotjednoj sjednici.

Kako je tada objasnio ministar financija Ivan Šuker, ta će se sredstva iskoristiti za vraćanje dospjelih obveza, te manjim dijelom za pokriće tekućeg deficita.

Tako će se sredstva od nove emisije kunskih obveznica iskoristiti za otplatu obveza koje su dospjele u siječnju i veljači, te dospjevaju u ožujku, dijelom će njima biti servisiran domaći javni dug koji dospijeva u ovoj godini, a oko 500 milijuna kuna iskoristit će se za pokriće tekućeg deficita do trenutka dok se ne ostvare prihodi planirani od privatizacije.

U priopćenju banaka aranžera se naglašava kako ovo izdanje obveznica potvrđuje da postoji interes investitora za kunskim državnim obveznicama na domaćem tržištu kapitala, čime one postaju jedna od opcija financiranja na tržištu kapitala na koje se Ministarstvo financija ubuduće može osloniti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙