FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pretoria mijenja naziv u Tshwane

JOHANNESBURG, 8. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Pretoria,administrativni glavni grad Južnoafričke Republike bit će preimenovanu Tshwane, a dosadašnje, 150 godina staro ime, od sada će nositi samogradsko središte, izvijestili su u utorak dužnosnici.
JOHANNESBURG, 8. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Pretoria, administrativni glavni grad Južnoafričke Republike bit će preimenovan u Tshwane, a dosadašnje, 150 godina staro ime, od sada će nositi samo gradsko središte, izvijestili su u utorak dužnosnici.

Gradsko vijeće, kojim dominiraju članovi vladajućeg Afričkog nacionalnog kongresa, novi su naziv odlučili usvojiti u ponedjeljak navečer, a od južnoafričkog vijeća za geografska imena očekuje se samo potvrda njihove odluke.

Novi naziv grada dolazi od imena plemenskog starješine koji je vladao tim područjem prije nego što su ondje stigli voortekkersi, potomci nizozemskih i francuskih hugenota, i u 19. stoljeću osnovali grad prozvavši ga po jednome od svojih vođa.

Naziv Tshwane koristio se i u posljednjih deset godina, ali se odnosio na šire metropolitansko područje oko glavnog grada, gdje je nastanjeno oko 2,5 milijuna ljudi.

Naziv Pretoria potječe iz 1855. godina i izvadak je od imena Andriesa Pretoriusa, vođe afrikanerskih doseljenika, koji su se sklonili u unutrašnjost zemlje kako bi izbjegli britanskoj dominaciji.

I jedanaest godina nakon prestanka vladavine bjelačke manjine, mnogi trgovi i ulice u Južnoafričkoj Republici i dalje nose imena osoba povezanih s kolonijalnim razdobljem i apartheidom.

Primjerice, jedna od glavnih ulica u Johannesburgu i dalje nosi ime Hendrika Verwoerda, začetnika apartheida i doktrine "odvojenog razvoja" čiji je cilj bio opravdati rasnu segregaciju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙