FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EP odbio odati počasti žrtvama pokolja u Katynskoj šumi

STRASBOURG, 7. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Predsjednik Europskogparlamenta Josep Borrell odbio je u ponedjeljak zahtjev poljskiheurozastupnika da Europski parlament minutom šutnje oda počasttisućama poljskih vojnika i časnika koje je 1940. u Katynskoj šumiubila sovjetska vojska.
STRASBOURG, 7. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Predsjednik Europskog parlamenta Josep Borrell odbio je u ponedjeljak zahtjev poljskih eurozastupnika da Europski parlament minutom šutnje oda počast tisućama poljskih vojnika i časnika koje je 1940. u Katynskoj šumi ubila sovjetska vojska.

"To je nesumnjivo legitiman zahtjev i sigurno je da ne smijemo zaboraviti te događaje i te žrtve", ocijenio je Borrell, otvarajući plenarnu sjednicu Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Objasnio je, međutim, da se prošlog tjedna dogovorio s predsjednicima parlamentarnih skupina da se ne uvodi pravilo minute šutnje za svaku plenarnu sjednicu.

"Imamo aktualnu povijest, povijest ujedinjenja (...), moramo jačati mir, demokraciju, vrijednosti EU-a i sve to kako bismo spriječili da se takvi događaji iz prošlosti ponove", naglasio je.

Gotovo 22.000 poljskih vojnika i časnika našlo se u sovjetskom zarobljeništvu nakon što je na temelju pakta Ribbentrop-Molotov Crvena armija u rujnu 1939. zauzela istočni dio Poljske. Po Staljinovoj zapovjedi, pobijeni su u Katynskoj šumi (tadašnja Rusija, današnja Ukrajina) i Harkovu (Ukrajina) počevši od 5. ožujka 1940.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙