FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZV: Otvoren međunarodni kongres i sajam geodezije

ZAGREB, 7. ožujka 2005. (Hina) - Do kraja ove godine u svim nadležnimsudovima trebao bi započeti proces zamjene ručnog unošenje podataka ozemljištu u elektronski, istaknula je ministrica pravosuđa Vesna ŠkareOžbolt koja je na Zagrebačkom velesajmu (ZV) otvorila Treći hrvatskikongres o katastru, te Drugi međunarodni sajam geodezije, upravljanjazemljištem, geoinformacija i okoliša "InterGeo East".
ZAGREB, 7. ožujka 2005. (Hina) - Do kraja ove godine u svim nadležnim sudovima trebao bi započeti proces zamjene ručnog unošenje podataka o zemljištu u elektronski, istaknula je ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt koja je na Zagrebačkom velesajmu (ZV) otvorila Treći hrvatski kongres o katastru, te Drugi međunarodni sajam geodezije, upravljanja zemljištem, geoinformacija i okoliša "InterGeo East".

Sređivanje katastra i zemljišnih knjiga jedan od je najvažnijih prioriteta Vlade, kazala je Škare Ožbolt, podsjećajući da je u tijeku zajednički projekt Ministarstva i Državne geodetske uprave s ciljem informatizacije i digitalizacije rada zemljišno-knjižnih sudova i oblikovanja jedinstvene zemljišno-knjižne evidencije za područje cijele Hrvatske.

Katastar i zemljišne knjige u Hrvatskoj godinama su bili zapušteni, pa se sada vide posljedice, po podatcima Hrvatskog geodetskog društva (HGD) oko 80 posto hrvatskog teritorija još pokriveno starim austrougarskim planovima, istaknuo je predsjednik HGD-a Petar Nikolić.

Vlada je, kaže, prepoznala taj problem i donijela ambiciozni plan sređivanje katastra nekretnina za što će se ove godine iz proračuna izdvojiti 143 milijuna kuna, a kroz međunarodnu suradnju očekuje se još 50 milijuna kuna.

Međunarodni kongres najveći je skup o katastru u jugoistočnoj Europi. Organizatori skupa, koji se održava od danas do srijede, 9. ožujka, su Zagrebački velesajam, Hrvatsko geodetsko društvo, Državna geodetska uprava i njemačka tvrtka Hinte Messe, a pokrovitelj hrvatska Vlada.

Na skupu sudjeluje preko 800 geodeta, pravnika, tehničara i drugih stručnjaka u geodeziji iz 18 zemalja, a neke od tema su katastar i e-vlada, baza zemljišnih podataka, registracija vlasništva i nekretnina, geoinformacijski sustavi i druge.

U okviru kongresa održava se i sajam InterGeo East na kojem sudjeluje 71 izlagač iz 17 zemalja, a riječ je o proizvođačima geodetske opreme, trgovcima, konzultantima te predstavnicima vlade, udruga i drugih institucija.

U sklopu Trećeg hrvatskog kongresa o katastru, bit će održani regionalni okrugli stol o zemljišnoj upravi u jugoistočnoj Europi, savjetovanje o postupanju u katastru u Hrvatskoj i okrugli stol o uvođenju novih geodetskih datuma i kartografskih projekcija u Hrvatskoj.

(Hina) xduk ybn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙