FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gotovina mora u Haag do 17. ožujka

ZAGREB, 10. veljače 2005. (Hina) - Njemačka i Francuska su u četvrtakupozorile Hrvatsku da mora do 17. ožujka predati generala AntuGotovinu Haškom sudu, kako bi tog datuma mogla početi pregovore opunopravnom članstvu u Europskoj uniji.
ZAGREB, 10. veljače 2005. (Hina) - Njemačka i Francuska su u četvrtak upozorile Hrvatsku da mora do 17. ožujka predati generala Antu Gotovinu Haškom sudu, kako bi tog datuma mogla početi pregovore o punopravnom članstvu u Europskoj uniji.

Hrvatska je ostvarila velik napredak na putu prema EU-u, ali da bi počela pregovore o punopravom članstvu 17. ožujka do tada mora ispuniti i preostali uvjet, predati generala Antu Gotovinu Haškom sudu (ICTY), rekli su u Zagrebu njemački ministar za europska pitanja Hans Martin Bury i njegova francuska kolegica Claudie Haignere.

Oni su održali zajedničku konferenciju za novinare nakon susreta s hrvatskom ministricom europskih integracija Kolindom Grabar-Kitarović.

Bury i Haignere vodili su u četvrtak niz razgovora u Zagrebu o europskim perspektivama i suradnji Hrvatske i EU. Sastali su se s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem, premijerom Ivom Sanaderom i predsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom.

"EU je spremna otvoriti pregovore s Hrvatskom, ali postoji još jedna stvar, to posljednje otvoreno pitanje, koje je odlučujuće za započinjanje pregovora 17. ožujka, a to je pitanje pune suradnje s Den Haagom", rekao je Bury.

Ovaj zajednički posjet dogodio se, prema njegovim riječima, "u odlučujućoj fazi na putu Hrvatske u EU". Hrvatska je, naglasio je Bury, ostvarila veliki napredak, a Njemačka je spremna i dalje je podržavati u reformama na području gospodarstva, pravosuđa i uprave, što je preduvjet za primjenu pravne stečevine EU-a.

"Naš je cilj jasan - Hrvatska treba biti dio EU-a, mi to potpuno podupiremo i na Hrvatskoj je sad da učini taj odlučujući korak kako bi se to i ostvarilo", naglasio je njemački državni ministar za Europu.

Istaknuo je kako je Europsko vijeće u prosincu u zaključcima navelo posebnu odgovornost Hrvatske za ostvarivanje pune suradnje s ICTY-em i podsjetio kako je haška tužiteljica Carla del Ponte jasno rekla da se suradnja ne može smatrati potpunom dok Gotovina nije u Den Haagu.

"To nije jednostavan problem, ali Hrvatska mora učiniti više i siguran sam da će to učiniti, kako bi omogućila da pregovori s EU-om počnu 17. ožujka", dodao je.

Francuska ministrica za europske poslove, koja je u Hrvatskoj prvi put, razgovore s hrvatskim dužnosnicima ocijenila je vrlo kvalitetnima, ustvrdivši kako se u svima razgovaralo o perspektivi otvaranja pregovora 17. ožujka, ali i isticala važnost koju Njemačka i Francuska pridaju zaključcima Europskog vijeća iz prosinca.

"Hrvatska je ostvarila golemi napredak u procesu provedbe reformi, ali još joj preostaje da do 17. ožujka učini sve napore da dokaže punu suradnju s Haškim sudom i preda mu posljednjeg osumnjičenika, Antu Gotovinu. To je bitan preduvjet za početak pregovora i tu smo poruku došli prenijeti sugovornicima u Zagrebu", rekla je ministrica Haignere.

"Svi smo uvjereni da ćete i to uspjeti prevladati i da ćete učiniti sve kako bismo mogli pojačati našu suradnju u perspektivi ulaska Hrvatske u EU", istaknula je, dometnuvši kako je Francuska uvijek podržavala Hrvatsku i doista želi pomoći na svim mogućim područjima da se što prije nađe u europskoj obitelji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙