FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proeuropski komunisti vode na parlamentarnim izborima u Moldaviji

KIŠINJEV, 6. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Komunistička stranka Moldavije(PC), na vlasti u toj zemlji od 2001. godine, dobit će najviše glasovana parlamentarnim izborima održanima u nedjelju, objavile su agencijena temelju izlaznih anketa.
KIŠINJEV, 6. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Komunistička stranka Moldavije (PC), na vlasti u toj zemlji od 2001. godine, dobit će najviše glasova na parlamentarnim izborima održanima u nedjelju, objavile su agencije na temelju izlaznih anketa.

PC bi mogao dobiti 42 posto glasova, Moldavski demokratski blok (centar) 28 posto, a Demokršćanska narodna stranka (desnica) 14 posto, prema anketi koju je neovisni Institut za javnu politiku proveo na 220 biračkih mjesta među 13.000 birača.

u parlament.

Prvi službeni rezultati očekuju se tijekom noći. Čak i ako se potvrdi, rezultat PC-a, koji je očekivao oko 50 posto glasova, bit će slaba pobjeda za predsjednika stranke i države Vladimira Voronjina.

"Svaka bi stranka htjela bolje, ali zadovoljni smo zbog spoznaje da nijedna stranka neće moći izabrati predsjednika bez nas", kazao je za AFP službeni predstavnik PC-a Aleksandar Petkov.

Prema moldavskom ustavu, parlament bira predsjednika države.

PC je na posljednjim parlamentarnim izborima, tada bio na proruskoj politici, dobio je više od 50 posto glasova i 71 mjesto u parlamentu. Komunisti sada gaje europske ambicije i žele se riješiti moskovskog utjecaja.

Odaziv na izbore bio je 59 posto dva sata prije zatvaranja birališta, a tijek glasanja nadziralo je oko 750 stranih i 2.500 domaćih promatrača.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙