FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 6. ožujka 2005.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 6. ožujka 2005.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

ADIS ABEBA - Kostur najstarijega dvonošca, star od 3,8 do 4 milijuna godina, pronađen je na sjeveroistoku Etopije, svega šezdeset kilometara od mjesta na kojem je 1974. pronađen kostur dosad najstarijega bića za kojeg se pouzdano utvrdilo da je hodalo uspravno, koji je nazvan Lucy i smatrao se "majkom svih ljudi". Novo otkriće najstarijeg dvonošca donijet će revoluciju u poimanje evolucije čovjeka, drži Bruce Latimer, jedan od istraživača i direktor prirodoslovnoga muzeja u Clevelandu. Znanstvenici sada moraju odrediti točnu vrstu kojoj je pripadalo biće čiji je kostur pronađen. "Već je jasno da je bio viši od Lucy i dužih nogu (...) a stariji je, što je čudno", priznaje Latimer.

SINGAPUR - Oslo, Hong Kong i Tokio najskuplji su gradovi na svijetu, pokazalo je najnovije istraživanje. Potrošačka košarica sastavljena u skladu sa zapadnoeuropskim potrošačkim navikama, a bez stanarine, u Oslu je dvaput skuplja od svjetskoga prosjeka. U prvih deset najskupljih gradova još su New York, Zuerich, Kopenhagen, London, Basel, Chicago i Ženeva, a ako se uključi i trošak stanarine, najskuplji su Hong Kong, London i New York. Potrošačka košarica je najjeftinija u Bombaju, Buenos Airesu i istočnoeuropskim gradovima Kijevu, Bukureštu i Sofiji. Zapadna Europa i Sjeverna Amerika najskuplji su kontinenti, 25 posto skuplji od svjetskoga prosjeka. Među 70 gradova uključenih u istraživanje nije bilo Zagreba, a Ljubljana, kao jedini zastupljeni grad iz regije, nalazi se na 44. mjestu po skupoći.

LONDON - Želite li biti anarhist? Izgleda da barem jedan od bivših članova punk grupe Sex Pistols, danas sredovječni gospodin i otac dvoje djece, više ne želi. Bivši basist Sex Pistolsa Glen Matlock zatražio je, naime, da se prekine s psovanjem na televiziji, gotovo 30 godina nakon što je njegova grupa izazvala do tada nezapamćeni skandal u Britaniji upotrijebivši nekoliko sočnih kletvi tijekom televizijskog nastupa uživo. "Jadno je kada ljudi psuju samo psovanja radi. Nešto se s time mora poduzeti", rekao je Matlock u televizijskom intervjuu na postaji Channel 4. Dodao je da ga strašno nervira kada mu djeca čuju opscene riječi u eteru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙