FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić: U ovom mandatu bit ću žešći

ZAGREB, 5. ožujka 2005. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesićdanas je u svom Uredu primio oko 150 slušatelja Radija 101, a njih jeu razgovoru s Predsjednikom zanimala gospodarska i političkasituacija Hrvatske, te im je Mesić obećao da će u ovom mandatu bitinešto žešći nego što je bio do sada.
ZAGREB, 5. ožujka 2005. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić danas je u svom Uredu primio oko 150 slušatelja Radija 101, a njih je u razgovoru s Predsjednikom zanimala gospodarska i politička situacija Hrvatske, te im je Mesić obećao da će u ovom mandatu biti nešto žešći nego što je bio do sada.

Jednosatni razgovor iz Ureda Predsjednika prenosio se uživo na Radiju 101.

Na pitanje urednice i voditeljice Zrinke Vrabec - Mojzeš "brinu li ga najave pukovnika Mirka Čondića da će osnovati stranku HVIDR-e s vojnim krilom", Mesić je odgovorio: "Možete mislit".

Dodao je kako ne misli da će Vlada imati probleme, te da je "Čondića prije HDZ instruirao, a sad ga je HDZ ostavio".

Upitan zašto se sveobuhvatna akcija traženja generala Ante Gotovine nije pokrenula prije, i nije li sada prekasno za diplomaciju, Mesić je odgovorio da je problem u našoj vjerodostojnosti. Ocijenio je da do 2000. Hrvatska nije funkcionirala kao pravna država.

"Zakoni su se primjenjivali selektivno, i jasno da u takvu Hrvatsku nije bilo previše povjerenja. Kad smo mi tvrdili kako sve poduzimamo da bi se otkrili haaški bjegunci, nama nisu vjerovali. Ali ako je naših pet generala otišlo u Haag jasno da mi nemamo ni jednog razloga štititi samo jednu osobu, pogotovo što se pokazalo da je Gotovina suđen u Francuskoj za kriminalna djela, da je bio u Legiji stranaca, u Paragvaju po sličnom poslu, ali mi to nismo znali", izjavio je Mesić u eter Radija 101.

Dodao je kako je "problem što su neki mislili da možemo imati jednu retoriku za Europu, jednu za hrvatsku javnost, a jednu za ovu ili onu instituciju".

Upitan bi li sada drugačije postupao nakon intervjua generala Ante Gotovine tjedniku "Nacional", Mesić je rekao da ne bi.

"Gotovina je rekao da je spreman razgovarati, i ako se ne prihvati njegovo svjedočenje, on dobrovoljni ide u Haag. Ja sam rekao da ga u tome podržavam. Ako su svi drugi mogli govoriti pa dajete i njemu neka govori. To je bio moj principijelni stav i sada je isti takav", rekao je predsjednik Republike.

Komentirajući neke prigovore što je u predizbornoj kampanji rekao kako bi generala Gotovinu, u slučaju da ga sretne, pozvao na kavu, Mesić je rekao da "treba samo logično zaključiti. Kad pozivam na kavu to znači da sa mnom sjedi šest policajaca, i neću ja hapsiti nekoga, nego će to učiniti policajci", dodao je.

Predsjednik Republike također je kazao kako je teško reći tko je najviše kriv za gubitak vjerodostojnosti Hrvatske jer je svatko dodao svoj dio krivice te da cijela situacija nije od danas.

"Korozija je nastala davno, kada državni mehanizmi nisu funkcionirali i kada su stvoreni krugovi koji su se financirali ilegalno, i koji su financirali one koji su bježali ispred zakona. To je sve bilo netransparentno, odakle su ti novci dolazili", rekao je.

Mesić je kazao i da će Hrvatska početi pregovore za ulazak u EU, ocjenjujući da je to naš nacionalni interes.

Mesić je slušateljima Radija 101 također odgovorio kako rješenje malih mirovina jedino vidi u otvaranju novih radnih mjesta.

Nakon jednosatnog razgovora predsjednik Republike je sa svojim gostima otišao na grah.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙