FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić: Hrvatska će utvrditi gdje je Gotovina

ZAGREB, 19. veljače 2005. (Hina) - Predsjednik Stjepan Mesić ponovio jeu subotu da će Hrvatska do 17. ožujka locirati gdje je haaškioptuženik Ante Gotovina budući da su se, kako je rekao, u potraguuključile sve hrvatske obavještajne službe pa i francuska tajnaslužba.
ZAGREB, 19. veljače 2005. (Hina) - Predsjednik Stjepan Mesić ponovio je u subotu da će Hrvatska do 17. ožujka locirati gdje je haaški optuženik Ante Gotovina budući da su se, kako je rekao, u potragu uključile sve hrvatske obavještajne službe pa i francuska tajna služba.

Teško je bilo postići da sve službe zajednički rade na tome, no sada smo to postigli i zato sam optimist, rekao je predsjednik Mesić za Radio 101 u prvom intervjuu nakon početka drugoga predsjedničkog mandata.

"Ako je Gotovina u Hrvatskoj, sigurno ćemo ga detektirati, a ako nije, moraju nam pomoći iz inozemstva", istaknuo je.

Također je rekao kako u politici i medijima ništa nije slučajno pa se tako, dodao je, i podaci o kriminalnom dosjeu generala Ante Gotovine u javnosti pojavljuju u sklopu određenog plana, ne objasnivši točno o čemu je riječ. Predsjednik je izrazio čuđenje što nitko iz državnog vrha 90-ih godina nije znao da je, kako je rekao, Gotovina u tri sudske presude u Francuskoj osuđen na 9,5 godina zatvora zbog pljačke i otmice.

"Zašto nitko nije provjerio njegovu biografiju", upitao je predsjednik Mesić, ističući da su odluke u Hrvatskoj "nekada donosili ministar obrane Gojko Šušak i predsjednik Franjo Tuđman", a njega "nitko nije ništa pitao".

Predsjednik Republike je rekao kako ne odobrava, ali razumije odluku Francuske da ne otkriva Gotovinine presude. Gotovina je bio u Legiji stranaca, čiji pripadnici nakon pet godina službe dobivaju francusko državljanstvo, a nakon 10 još veće državne povlastice.

Predsjednik Mesić smatra da svi u Hrvatskoj moraju pogledati "istini u oči" i reći da je Gotovina bjegunac od pravde i "hrvatskih organa gonjenja", te da nema pravo na zaštitu.

"On mora odgovarati pred Haaškim tribunalom", istaknuo je hrvatski predsjednik.

Na upit ima li hrvatska vlast redovitu strategiju u slučaju da 17. ožujka ne počne pregovore o pridruživanju Europskoj uniji, odgovorio je da će Hrvatska tražiti produljenje roka za mjesec dana. "Ako ne počnemo pregovore, nećemo dobiti pristup financijskim fondovima Europske unije, što znači da će ova generacija živjeti lošije", istaknuo je predsjednik Mesić.

Komentirajući izjavu srbijanskog predsjednika Borisa Tadića da bi bilo najbolje kad bi Hrvatska i Srbija zajedno ušle u Europsku uniju, predsjednik Mesić je rekao kako srbijanske službe sigurno znaju gdje su Ratko Mladić, Radovan Karadžić i drugi haaški optuženici. Na pitanje znači li to da je siguran da hrvatske službe ne znaju gdje je Gotovina, predsjednik Mesić je odgovorio kako bi se "netko već pohvalio".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙