FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ured za ravnopravnost spolova predlaže izmjenu izbornog zakona

ZAGREB, 4. ožujka 2005. (Hina) - Ravnateljica Vladina Ureda zaravnopravnost spolova Helena Štimac Radin predložila je Središnjemdržavnom uredu za upravu da se u Nacrt prijedloga izmjena Zakona oizboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave unesurješenja koja će osigurati da u tim tijelima zastupljenost jednogspola ne bude manja od 40 posto.
ZAGREB, 4. ožujka 2005. (Hina) - Ravnateljica Vladina Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin predložila je Središnjem državnom uredu za upravu da se u Nacrt prijedloga izmjena Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave unesu rješenja koja će osigurati da u tim tijelima zastupljenost jednog spola ne bude manja od 40 posto.

Štimac Radin predložila je državnom tajniku Središnjeg državnog ureda za upravu Antunu Palariću da se članak 11. tog zakona dopuni 4. stavkom da "zastupljenost jednog spola na listama za izbor članova/ica predstavničkih tijela ne smije biti manja od 40 posto", priopćeno je iz Vladina Ureda za ravnopravnost spolova.

Predložila je i dopunu kaznenih odredaba novim stavkom kojim se propisuje da će se novčanom kaznom u iznosu od 20 tisuća kuna kazniti za prekršaj predlagatelji lista za članove općinskog vijeća koji ne primijene tu odredbu, odnosno novčanom kaznom od 60 tisuća kuna predlagatelji lista za članove gradskog vijeća, a novčanom kaznom u iznosu od 100 tisuća predlagatelji lista za županijske skupštine (Grad Zagreb).

Također je navela mogućnost da se uvedu dodatne odredbe prema kojima nadležna izborna povjerenstva ne bi mogla kao pravovaljana prihvatiti liste koje ne poštuju postojeće zakonske propise.

Štimac Radin predlaže da se u članku 26. doda novi stavak prema kojemu "Državno izborno povjerenstvo propisuje način obvezatnog statističkog evidentiranja po spolu svih prihvaćenih pravovaljanih lista na županijskoj, gradskoj i općinskoj razini".

U dopisu dostavljenom sredstvima javnog priopćavanja Štimac Radin podsjeća da je načelo ravnopravnosti spolova određeno odredbama Ustava RH, Zakona o ravnopravnosti spolova kao i u drugim međunarodnim dokumentima i konvencijama kojih je Hrvatska potpisnica. Također navodi kako prema preporukama Europske unije i Vijeća Europe uravnotežena participacija žena i muškaraca znači da zastupljenost žena ili muškaraca u bilo kojem tijelu koje odlučuje u političkom ili javnom životu ne bi smjela pasti ispod 40 posto, ističe se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙