FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ivan Pavao II. zahvalio Bogu na internetu

ZAGREB, 4. ožujka 2005. (Hina) - U sjeni medijske pozornosti koju jepotkraj veljače privuklo objavljivanje najnovije knjige Ivana PavlaII. "Sjećanja i identitet", ostala je činjenica da je samo dan prijeobjavljeno Papino apostolsko pismo "Brzi napredak", u kojemu se već napočetku zahvaljuje Bogu na medijima i internetu - na začudnim stvarimakoje može i mora bez straha rabiti i crkva.
ZAGREB, 4. ožujka 2005. (Hina) - U sjeni medijske pozornosti koju je potkraj veljače privuklo objavljivanje najnovije knjige Ivana Pavla II. "Sjećanja i identitet", ostala je činjenica da je samo dan prije objavljeno Papino apostolsko pismo "Brzi napredak", u kojemu se već na početku zahvaljuje Bogu na medijima i internetu - na začudnim stvarima koje može i mora bez straha rabiti i crkva.

Apostolsko pismo "Brzi napredak" u cijelosti je posvećeno novinstvu i novinarstvu.

Ne bojte se! - tim riječima u nekoliko navrata Papa poziva svećenike i novinare da ne pokleknu pod pritiscima i moralno dvojbenim zahtjevima vremena.

Papa, kojega nazivaju "najvećim komunikatorom u povijesti Crkve", upozorava na pozitivnu ulogu i moć medija, ali i opasnosti od medijskog presizanja u dostojanstvo osobe.

Naime, napisao je, mediji koji danas utječu na sve ljudske odluke imaju moć stvoriti i tobožnju stvarnost u koju čovjek može uzvjerovati da bi postao potrošačem gospodarskih, političkih i inih iluzija i manipulacija. Upravo zato, uvjeren je, "nužan je medijski pluralizam", potpomognut zakonima koji daju mogućnost javnosti da putem svojih zastupnika sudjeluje u upravljanju medijima, osobito, javnim televizijama.

Mediji su prema papinom apostolskom pismu uspostavili jednu posve novu globaliziranu kulturu unutar koje svoje mjesto mora pronaći i crkva.

Uspostavljaju se, kaže papa Wojtila, nova mjerila istine, svakodnevno se nudi tzv. većinsko mnijenje. To medije čini toliko moćnim komunikacijskim sredstvom da postaju smjerokazom osobnog, obiteljskog i društvenog života. Stoga se treba čuvati njihove zloporabe i banaliziranja koje produbljuje jaz između puke životne stvarnosti i najviših vrednota u koje se vjeruje.

Naravno, Papa je apostrofirao i značenje medija za širenje evanđelja, poticanje međureligijskog dijaloga i očuvanje osobnog dostojanstva i društvene solidarnosti.

U odnosu Vatikana prema medijima od 1963. godine kada je objavljena odluka Inter Mirifica (odluka o medijima i društvenoj komunikaciji s Drugog vatikanskog koncila) puno se toga promijenilo. Naposlijetku, i Papa se služi internetom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙