FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki Senat protiv uvoza kanadske govedine

WASHINGTON, 4. ožujka 2005. (Hina/Dpa) - Američki Senat izglasao jezabranu ulaska kanadske govedine u SAD zbog sigurnosnih razloga, noBijela kuća je naznačila da će predsjednik George W. Bush na tu odlukustaviti veto.
WASHINGTON, 4. ožujka 2005. (Hina/Dpa) - Američki Senat izglasao je zabranu ulaska kanadske govedine u SAD zbog sigurnosnih razloga, no Bijela kuća je naznačila da će predsjednik George W. Bush na tu odluku staviti veto.

Washington je zaustavio uvoz kanadske govedine nakon slučaja kravljeg ludila iz svibnja 2003. Svjetska organizacija za zdravlje životinja otada je otkrila još tri slučaja te bolesti.

Ovoga je tjedna američko ministarstvo za poljoprivredu poduzelo korake za ponovno otvaranje granica za kanadsku govedinu, nakon što je utvrdilo da su kanadski dužnosnici poduzeli mjere sigurnosti. Ipak, tijesna većina senatora, njih 52 naprema 46, s tim se ne slaže.

"Otvaranje granice jednostavno je prevelik rizik", rekao je američki senator Kent Conrad, Demokrat iz Sjeverne Dakote, inače voditelj inicijative da granice ostanu zatvorene.

Te mjere sada trebaju dobiti zeleno svjetlo i u donjem domu Kongresa. Conrad je uvjeren da će rezolucija dobiti većinu u Zastupničkom domu, rekao je njegov glasnogovornik Chris Thorne.

Bushova administracija zaprijetila je vetom na takvu odluku Kongresa, što bi bio njezin prvi veto, jer smatra da bi takve mjere mogle uzrokovati nastavak ozbiljnih gospodarskih poremećaja u američkoj proizvodnji goveda i govedine, narušiti napore da se međunarodni trgovački standardi baziraju na znanosti te spriječiti tekuće američke napore da se inozemna tržišta ponovno otvore za američki izvoz govedine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙