FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nepalski kralj produljio pritvor oporbenim čelnicima

KATMANDU, 4. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Nepal je produljio kućnipritvor oporbenim čelnicima za dva mjeseca, priopćili su u petaknepalski dužnosnici, ignorirajući međunarodni pritisak na kraljaGyanendru da obnovi demokraciju u tom himalajskom kraljevstvu.
KATMANDU, 4. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Nepal je produljio kućni pritvor oporbenim čelnicima za dva mjeseca, priopćili su u petak nepalski dužnosnici, ignorirajući međunarodni pritisak na kralja Gyanendru da obnovi demokraciju u tom himalajskom kraljevstvu.

Deseci političkih aktivista, uključujući čelnike vodećih stranaka, uhićeni su ili stavljeni u kućni pritvor 1. veljače kad je kralj preuzeo apsolutnu vlast u zemlji.

Jedan je dužnosnik kazao da se za dva mjeseca produljuje kućni pritvor za šestoricu vodećih oporbenih čelnika, uključujući i dvojicu bivših premijera Shera Bahadura Deubu i Girija Prasada Koirala. "To ne znači da će oni biti zatočeni svih 60 dana. Mogli bi biti i ranije oslobođeni ako se situacija promjeni", rekao je dužnosnik ministarstva unutarnjih poslova.

Odluka o produljenju pritvora objavljena je u vrijeme kad pet vodećih stranaka priprema zajednički prosvjed u kojem će od kralja tražiti da ukine svoju odluku o preuzimanju vlasti i proglašenju izvanrednog stanja.

Kralj Gyanendra je ranije rekao da je preuzeo vlast zbog nesposobnosti vlade da uguši krvavu maoističku pobunu u kojoj je u posljednjih devet godina ubijeno više od 11.000 ljudi.

Kralja i dalje podržava vojska.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙