FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavnici Vijeća Europe posjetili međimurske Rome

ČAKOVEC, 12. veljače 2005. (Hina) - U sklopu dvodnevne Radionice oprovedbi nacionalnog programa za Rome predstavnici Vladina Ureda zanacionalne manjine, Vijeća Europe i Europske komisije danas suboravili u Međimurskoj županiji kako bi više doznali o problemimameđimurskih Roma.
ČAKOVEC, 12. veljače 2005. (Hina) - U sklopu dvodnevne Radionice o provedbi nacionalnog programa za Rome predstavnici Vladina Ureda za nacionalne manjine, Vijeća Europe i Europske komisije danas su boravili u Međimurskoj županiji kako bi više doznali o problemima međimurskih Roma.

Posjetili su romsko naselje u Kuršancu, u blizini Čakovca, i Dječji vrtić "Pirgo", u kojem se organizirano provodi predškolski odgoj romskih mališana.

Predstojnica Vladina Ureda za nacionalne manjine Milena Klajner izjavila je da se program za Rome provodi prema planu, dodajući da su i gosti iz Europske unije izrazito zadovoljni predškolskim odgojem Roma u Međimurskoj županiji.

"Očekujemo i nova financijska sredstva iz Europskog fonda za obrazovanje Roma, koji je predviđen u sklopu projekta 'Dekada za Rome Europske unije'. Moramo poraditi na visokoškolskom obrazovanju te nacionalne manjine kako bi Romi mogli školovati svoje sunarodnjake. Prvenstvena je potreba učenje hrvatskog jezika jer je njegovo nepoznavanje Romima najveća barijera u školovanju", rekla je.

U sklopu projekta "Dekada za Rome Europske unije" osobito je istaknuta njihova integracija, socijalizacija i poboljšanje životnih uvjeta, dodala je Milena Klajner.

Predsjednik Udruge "Romi za Rome" Bajro Bajrić također je izobrazbu Roma ocijenio njihovim "gorućim problemom". Nadu vidi u najavljenom osnutku odjela za nacionalne manjine pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Elvis Kralj, član Povjerenstva za provedbu nacionalnog programa za Rome, podsjetio je da i ministrica Jadranka Kosor prioritetom u provedbi programa smatra uključivanje Roma u lokalnu vlast i rješavanje njihova socijalnog statusa.

Upozorio je da je u nacionalnom programu za Rome bilo predviđeno zapošljavanje romskih pomagača (koordinatora uključenih u rad škola gdje ima romske djece), što se, nažalost, nije ostvarilo. "Romski pomagači u Međimurju sustavno rade već petu godinu, a još nemaju priznat status i rade po ugovoru o djelu, bez zdravstvenog i mirovinskog osiguranja", rekao je Elvis Kralj.

Osim izobrazbe, velik je problem i zapošljavanje Roma. Prema Kraljevim riječima, u Međimurskoj županiji ima diskriminacije u traženju posla, a mnogi romski srednjoškolci mijenjaju prezimena kako bi uklonili predrasude i domogli se posla.

Iako u nacionalnom programu o zapošljavanju Roma ima prijedloga da se u javnim radovima zapošljavaju Romi, samo ih se nekoliko uspjelo zaposliti u čakovečkome Gradskom komunalnom poduzeću "Čakom", izjavio je Kralj.

Čakovečki gradonačelnik Branko Šalamon izrazio je zadovoljstvo što je upravo Čakovec izabran kao ogledni primjer kako lokalna zajednica rješava probleme Roma, kojih je u Međimurju, prema procjenama, oko šest tisuća i čine pet posto stanovništva.

Čakovec za Rome izdvaja oko 400 tisuća kuna pomoći na godinu, a Međimurska županija oko milijun kuna.

Radionici u Međimurskoj županiji bili su nazočni mnogi strani visoki dužnosnici, među kojima i pomoćnica ministra rada i socijalne politike Makedonije Mabera Kamberi, Michael Guet iz Odsjeka za Rome i nomade Vijeća Europe, Ivana D' Alessandro iz Vijeća Europe, Alfons Peeters iz izaslanstva Europske komisije u Hrvatskoj te Vera Klopčić iz Instituta za etničke studije u Ljubljani.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙