FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jutarnji list: EU možda određuje novi datum pregovora

ZAGREB, 3. ožujka 2005. (Hina) - Iako dosad nije bilo plana "B" uslučaju da pristupni pregovori s Hrvatskom ne počnu 17. ožujka, uEuropskoj se uniji najavljuje da bi njezini ministri vanjskih poslovana sastanku 16. ožujka mogli odrediti novi datum za otvaranjepregovora, piše Jutarnji list u broju od petka pozivajući se nadiplomatske izvore u Bruxellesu.
ZAGREB, 3. ožujka 2005. (Hina) - Iako dosad nije bilo plana "B" u slučaju da pristupni pregovori s Hrvatskom ne počnu 17. ožujka, u Europskoj se uniji najavljuje da bi njezini ministri vanjskih poslova na sastanku 16. ožujka mogli odrediti novi datum za otvaranje pregovora, piše Jutarnji list u broju od petka pozivajući se na diplomatske izvore u Bruxellesu.

U slučaju određivanja novog datuma, piše Jutarnji, kao uvjet bi se ponovo naveo i postojeći zahtjev - potpuna suradnja s Haškim sudom. Druga je varijanta da se u novoj odluci naglasi da će pregovori početi tek kada Hrvatska ispuni taj preostali uvjet, dodaje list.

Jutarnji navodi da su u Bruxellesu svjesni da će u slučaju odgađanja pregovora možda biti negativnih reakcija, kako u Hrvatskoj, tako i u regiji. Procjenjuje se, međutim, da bi popuštanje Hrvatskoj po stanje u regiji bilo još gore. "To bi bio loš signal za Srbiju i ostale zemlje regije, od kojih također tražimo punu suradnju, čak i za otvaranje pregovora o SSP-u", citira Jutarnji list izjavu dužnosnika u Bruxellesu.

Jutarnji list u odvojenom tekstu, pozivajući se na izvore bliske Uredu Predsjednika, piše da su šanse da pregovori počnu 17. ožujka vrlo male, posebice nakon rezolutne izjave britanskog ministra za Europu Denisa MacShanea koji nije zadovoljan posljednjim izvješćima iz Zagreba o traganju za generalom Gotovinom.

Njima navodno nije zadovoljna ni glavna haška tužiteljica Carla del Ponte koja očito iz nekog drugog izvora prima bitno različite informacije od onih hrvatskih i više im vjeruje, piše u sutrašnjem broju Večernji list, također se pozivajući na izvore iz hrvatskog državnog vrha.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙