FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MVP: nema novosti o vozaču Pavčeviću, Siročić zadržan

ZAGREB, 10. veljače 2005. (Hina) - Nema novih informacija niti službenepotvrde o pogibiji hrvatskog kozača kamiona Ivana Pavčevića, no vozačZoran Siročić zadržan je radi istrage u jednome centru u Iraku, kazaoje u četvrtak za Hinu dužnosnik ministarstva vanjskih poslova uZagrebu.
ZAGREB, 10. veljače 2005. (Hina) - Nema novih informacija niti službene potvrde o pogibiji hrvatskog kozača kamiona Ivana Pavčevića, no vozač Zoran Siročić zadržan je radi istrage u jednome centru u Iraku, kazao je u četvrtak za Hinu dužnosnik ministarstva vanjskih poslova u Zagrebu.

Vinko Ljubičić, načelnik Odjela MVP-a za koordinaciju i praćenje rada diplomatskih misija i konzularnih ureda, rekao je da još uvijek nema nikakve potvrde o smrti 54-godišnjeg Pavčevića, navodno poginulog u granatiranju američkog konvoja.

MVP je, zauzvrat, u četvrtak dobio obavijest američke strane da je u jednome centru u Falluji zadržan vozač Siročić radi istrage o navodnoj tučnjavi s američkim marincima.

No protiv Siročića još nije službeno pokrenut nikakav postupak, rekao je Ljubičić.

Vijest o pogibiji vozača Pavčevića iz Nove Gradiške dojavila je početkom tjedna udruga autoprijevoznika Hrvatske i vlasnik poduzeća Transport iz Varaždina Zdenko Grbus koji danas za Hinu nije mogao dati nikakvih novih informacija.

Siročić i još jedan hratski vozač Marinko Leš završili su u američkim zatvorima u Iraku, bilo je također objavljeno početkom tjedna.

Siročić je osumnjičen za sudjelovanje u tučnjavi protiv američkih marinaca, a Marinko Leš je pušten iz američke vojne baze Al Asada, kazao je još u srijedu njegov poslodavac Radoslav Crljenak iz Zagreba.

Lešov slučaj mi dalje ne istražujemo, rekao je u četvrtak Ljubičić. Dodao je kako ne može potvrditi niti pisanje jednog dnevnika od četvrtka da su u Iraku u zatvoru četvorica hrvatskih vozača.

Prva žrtva među brojnim hrvatskim vozačima koji za potrebe američke vojske prevoze robu u Irak, bio je Dalibor Burazović, poginuo 23. listopada kod Mosula. Upravo kao i ovih dana tako je i jesenas, uz vijest o pogibiji Burazovića istodobno objavljeno da je u američkom zatvoru završio hrvatski vozač Damir Mikulić iz Čapljine. On je bio pritvoren zbog nedopuštenog snimanja kamerom američkih postrojenja i pušten je nakon dvomjesečnog zatvora početkom prosinca.

Iako je u hrvatskoj javnosti snažno odjeknula vijest o pogibiji i zatvorskoj kalvariji kakvu je iskusio Mikulić, nastavljena je aktivnost hrvatskih vozača u Iraku, a prema nekim medijima ona je otad čak i pojačana.

Iako se zarada od najviše dvije tisuća eura po vožnji u Irak ne smatra osobito privlačnim izazovom za odlazak u ratnu zonu, vozači kamiona tvrde u izjavama za medije da se na 'iračku avanturu' odlučuju jer za njih nema posla te ne žele odbaciti čak ni takvu, katkad jedinu mogućnost zarade.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙