FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Broj nezaposlenih u Njemačkoj premašio pet milijuna

FRANKFURT, 2. veljače 2005. (Hina/AFP) - Broj nezaposlenih Nijemacapremašio je u siječnju ove godine politički osjetljivu granicu od petmilijuna, izjavio je njemački ministar gospodarstva i rada WolfgangClement.
FRANKFURT, 2. veljače 2005. (Hina/AFP) - Broj nezaposlenih Nijemaca premašio je u siječnju ove godine politički osjetljivu granicu od pet milijuna, izjavio je njemački ministar gospodarstva i rada Wolfgang Clement.

Izvori bliski Saveznoj agenciji za rad za AFP su izjavili da je ukupan broj nezaposlenih u najvećem gospodarstvu eurozone u siječnju porastao na najvišu poslijeratnu razinu od 5,037 milijuna, podigavši sezonsku stopu nezaposlenosti na čak 12,1 posto, za 1,3 postotna boda na mjesečnoj razini.

"Da, imamo više od pet milijuna nezaposlenih", potvrdio je ranije Clement za državnu televiziju ZDF.

Oštar rast ukupnog broja nezaposlenih za 572.900 u odnosu na prosinac prošle godine rezultat je sezonskih čimbenika poput lošeg zimskog vremena, kao i statističkih izmjena koje proizlaze iz vladinih reformi tržišta rada "Hartz IV".

Po sezonski usklađenim podacima, ukupan broj nezaposlenih u Njemačkoj u siječnju je uvećan za 227 tisuća na mjesečnoj razini, kazao je isti izvor. U zapadnoj Njemačkoj stopa nezaposlenosti u tom je mjesecu dosegnula 9,9 posto, nakon 8,7 posto u prosincu, dok je istočna Njemačka zabilježila porast stope nezaposlenosti s prosinačkih 18,5 na čak 20,5 posto u siječnju.

Kasnije tijekom dana očekuje se objava službenih podataka Agencije o nezaposlenosti u siječnju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙