FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka zabilježila rekordnu nezaposlenost

BERLIN, 2. veljače 2005. (Hina) - U Njemačkoj je u siječnju zabilježenbroj od 5.037.000 osoba bez zaposlenja, što je najveći brojnezaposlenih zabilježen u poslijeratnoj povijesti Savezne RepublikeNjemačke, objavio je u srijedu njemački Savezni ured za zapošljavanjau Nuernbergu.
BERLIN, 2. veljače 2005. (Hina) - U Njemačkoj je u siječnju zabilježen broj od 5.037.000 osoba bez zaposlenja, što je najveći broj nezaposlenih zabilježen u poslijeratnoj povijesti Savezne Republike Njemačke, objavio je u srijedu njemački Savezni ured za zapošljavanja u Nuernbergu.

Broj nezaposlenih porastao je u usporedbi s prosincem za 573.000 te za 440.000 u usporedbi sa siječnjem prošle godine. Ovaj nagli porast broja nezaposlenih se povezuje s novom statistikom kojom je, zbog stupanja reformskog paketa Hartz IV na snagu, po prvi put obuhvaćeno i oko 230.000 primatelja socijalne pomoći.

"Nezaposlenost nije veća, ali je po prvi put prikazana u punom obujmu", smatra predsjednik Saveznog ureda za zapošljavanje Frank Juergen Wiese.

Porast nezaposlenosti uzrokovao je i sezonski uvjetovan pad zaposlenja u poljoprivrednom i građevinskom sektoru.

S obzirom da sve regije još nisu statistički obradile podatke o dosadašnjim primateljima socijalne pomoći koje vlada novim mjerama ponovno želi vratiti na tržište rada, očekuje se da bi broj nezaposlenosti u veljači mogao dodatno porasti. Dosadašnji rekordan broj nezaposlenih 4.824.000 zabilježen je u posljednjoj godini vladavine vlade kancelara Helmuta Kohla.

Ministar gospodarstva i rada Wolfgang Clement (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) upozorio je na državnoj televiziji protiv širenja panike. "Stanje se nije bitno promijenilo, samo je statistika drugačija" zaključio je Clement.

On, slično kao i vodeći njemački ekonomisti smatra da je pad nezaposlenosti moguć jedino uz dodatne reforme socijalnog sustava. Po mišljenju stručnjaka, ni trenutni gospodarski rast od ispod 2 posto nije dovoljan za pozitivan preokret stanja na tržištu radne snage.

U Njemačkoj je danas bez posla 12,1 posto radno sposobnog stanovništva. Porast nezaposlenosti mogao bi dovesti u neugodnu situaciju kancelara Gehrarda Schroedera, koji je izbore 1998. dobio djelomično i zahvaljujući obećanju da će prepoloviti broj nezaposlenih, kojih je tada bilo gotovo četiri milijuna.

Schroederove socijaldemokrate, koji u ispitivanjima javnog mnijenja posljednjih mjeseci sve bolje stoje, 20. veljače čekaju važni regionalni izbori u Schleswig Holsteinu te 22. svibnja u pokrajini Sjeverna Rajna- Vestfalija.

Oporba je objavljivanje današnjih brojki proglasila kapitulacijom gospodarske politike Schroederove vlade te ukazala na potrebu stvaranja novih koncepata za borbu protiv nezaposlenosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙