FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Hrvatska pokušava uvjeriti EU da počne pregovore

ZAGREB, 2. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatska pokušava u posljednjitrenutak uvjeriti Europsku uniju da ovoga mjeseca počne pregovore očlanstvu bez obzira na sve veća sporenja glede hrvatskih nastojanja danađe i izruči generala Antu Gotovinu sudu u Haagu, piše londonski
ZAGREB, 2. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatska pokušava u posljednji trenutak uvjeriti Europsku uniju da ovoga mjeseca počne pregovore o članstvu bez obzira na sve veća sporenja glede hrvatskih nastojanja da nađe i izruči generala Antu Gotovinu sudu u Haagu, piše londonski

Financial Times i napominje da će, ukoliko se ne riješi, to pitanje na čekanje staviti hrvatske pregovore za ulazak u EU i zaustaviti pokušaje približavanja međunarodnoj zajednici na zapadnom Balkanu.

List navodi da je predsjednik Stjepan Mesić u razgovoru za Financial Times istaknuo da bi odlaganje pregovora "potaknulo euroskepticizam i podršku krajnjoj desnici u Hrvatskoj". "Više ne bi postojao primjer koji bi regiji pokazivao da se isplati prihvatiti standarde EU-a", rekao je Mesić, navodi list.

Kritičari Hrvatske, međutim, ukazuju da bi bez napretka u nalaženju Ante Gotovine bilo i manje poticaja susjednoj Srbiji da izruči svoje optuženike, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, napominje list.

List navodi da su na poticaj glavne haške tužiteljice Carle del Ponte mnoge zemlje Zagrebu rekle da će dobiti zeleno svijetlo za pregovore tek kada se Gotovina pošalje u Haag. "Neki su diplomati Zagrebu rekli da bi bilo bolje zatražiti kratku odgodu nego ustrajati na problemu do konfrontacije", piše list

"'Gotovina u Haagu odmah bi otvorio vrata', rekao je Denis Mac Shane, britanski ministar za Europu, dodavši da je '2004. bila izgubljena godina'. Francuska i Njemačka nedavno su podržali to tvrđe stajalište. Hrvatska ustrajava da je izvan njenih moći da ispuni taj uvjet. 'Ako je Gotovina u Gvajani ili Paragvaju, onda nikad nećemo moći ispuniti taj uvjet', rekao je Mesić", piše list i podsjeća da je Carla del Ponte nedavno ustvrdila da je Gotovina dostupan hrvatskim vlastima, naznačivši da bi mogao biti u susjednoj Bosni i Hercegovini ili na mjestu poznatom hrvatskim vlastima.

Carla del Ponte dodaje i da su mreže koje štite optuženike za ratne zločine "bile duboko uključene u hrvatske strukture vlasti" te da su "hrvatske vlasti dopustile Gotovini da nestane 2001. godine", podsjeća list navodeći i Mesićevu izjavu da u hrvatskoj vladi više nema pomagača Ante Gotovine.

Stjepan Mesić je izjavio da se Hrvatska još uvijek nada pridruživanju Europskoj uniji 2007. ili 2008. godine, piše list zaključujući članak Mesićevom izjavom da je za Hrvatsku "važno početi pregovore".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙