FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački znanstvenici otkrili golemi klaster galaksija

POTSDAM, 2. ožujka 2005. (Hina/dpa) - Njemački znanstvenici kazali su usrijedu da bi se grozd galaksija koji su uočili na 9 milijardisvjetlosnih godina od Zemlje mogao sastojati od stotina galaksijaveličine našeg Mliječnog puta.
POTSDAM, 2. ožujka 2005. (Hina/dpa) - Njemački znanstvenici kazali su u srijedu da bi se grozd galaksija koji su uočili na 9 milijardi svjetlosnih godina od Zemlje mogao sastojati od stotina galaksija veličine našeg Mliječnog puta.

Poznat kao XMMU J2235, taj je klaster najudaljeniji ikada pronađen objekt te veličine.

Njemačko društvo Max Planck, koje je poduprlo istraživanje, kazalo je da su kozmolozi vrlo iznenađeni što su tako veliki objekti postojali u tako ranoj povijesti svemira, čija se starost procjenjuje na 13 do 14 milijardi godina.

Stoga što je udaljen 85,100,000,000,000,000,000,000 kilometara, astronomi klaster vide takvim kakav je bio kad je svemir bio mlađi od 5 milijardi godina, kazao je Chris Mullis sa sveučilišta Michigan.

XMMU je prvi put uočen sa satelitskog opservatorija MXX-Newton, kojeg je u orbitu poslala Europska svemirska agencija, a zatim ga se promatralo teleskopima sa Zemlje.

Međunarodna mreža znanstvenika analizirala je nakon toga prikupljene podatke. Rentgenske zrake s klastera galaksija bile su tako slabe da ih je XMM-Newton primao samo jedan foton, ili česticu, svjetlosti svake 2,5 minute.

To je jednako svjetlosti koju bi ljudsko oko primilo od 100-wattne žarulje na Mjesecu, što znači da je grozd galaksija nemoguće vidjeti ljudskim okom.

XMMU nije najstariji objekt na nebu: prošlog mjeseca japanski teleskop je uočio skup galaksija iz doba kad je svemir imao samo milijardu godina.

No Georg Lamer iz Instituta za Astrofiziku u Potsdamu kazao je da je XMMU nevjerojatno velik, 1.000 puta veći od Mliječnog puta. Masa drugih galaksija koje se nalaze dalje još nije izračunata.

"Kad bismo znali koliko takvih stvari ima, mogli bismo odgonetnuti gustoću svemira, što je ključ za predviđanje budućnosti svemira", kazao je Lamer.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙