FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sastanak parlamentarnog odbora RH-EU u Zagrebu 3.i 4. ožujka

ZAGREB, 2. ožujka 2005. (Hina) - Prvi sastanak Zajedničkogparlamentarnog odbora Republike Hrvatske i Europske unije, kojim ćezapočeti novi oblik suradnje između Hrvatskog sabora i Europskogparlamenta, održat će se u Saboru u četvrtak i petak.
ZAGREB, 2. ožujka 2005. (Hina) - Prvi sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora Republike Hrvatske i Europske unije, kojim će započeti novi oblik suradnje između Hrvatskog sabora i Europskog parlamenta, održat će se u Saboru u četvrtak i petak.

Zajednički parlamentarni odbor predstavlja novi oblik suradnje između Hrvatskog sabora i Europskog parlamenta, a utemeljen je slijedom odluke EP-a iz ožujka 2004. kojom su izabrani članovi u posebno izaslanstvo za odnose s RH i odluke Hrvatskog sabora od 15. listopada 2004.

Ovo će biti prvi izravni sastanak predstavnika dvaju parlamenta, budući da je suradnja koja datira još od 1992. dosad uvijek išla preko Odbora za jugoistočnu Europu čiji su članovi obilazili sve zemlje regije.

U Zagreb dolazi 12 zastupnika iz najvažnijih političkih grupacija zastupljenih u EP-u, a osim njih stiže i Austrijanac Johannes Swoboda, izvjestitelj EP-a za Hrvatsku, zatim Georges Santer u ime predsjedavajućeg Vijeća ministara EU-a i David Daly, glavni operativac tijekom pregovora RH za članstvo u EU, koji će predstavljati Europsku komisiju.

Dvjema sjednicama Zajedničkog odbora predsjedat će predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Gordan Jandroković i Mađar Pal Schmitt, predstavnik narodnjačke skupine u EP-u. Sastanku će nazočiti državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Hido Biščević i glavni pregovarač RH u pristupnim pregovorima Vladimir Drobnjak.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks obratit će se prigodnim slovom sudionicima prve sjednice Zajedničkog parlamentarnog odbora.

Na kraju sastanka očekuje se usvajanje zajedničke izjave i preporuka u kojima će se ocijeniti politička i gospodarska situacija u Hrvatskoj, ali i to kako Hrvatska ispunjava posebne političke kriterije. Među tim kriterijima su, osim suradnje s Haškim sudom, i reforma pravosuđa, povratak izbjeglica i zaštita manjinskih prava te reforma medijskog zakonodavstva

Europski članovi Zajedničkog odbora prošlog su tjedna održali pripremni sastanak na kojem se većina zastupnika založila za to da pregovori počnu 17. ožujka, ocjenivši da Hrvatska ispunjava sve zahtjeve, uključujući i onaj o punoj suradnji s Haškim sudom, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Hrvatski sabor očekuje da će na kraju dvodnevnog sastanka biti usvojena izjava u kojoj će biti izražena potpora Hrvatskoj za početak pregovora 17. ožujka, izjavio je u srijedu Jandroković na briefingu za novinare.

Kako se očekuje, europske će parlamentarce primiti predsjednik Republike Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙