FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSP: Probleme sa Slovenijom rješavati zasebno

ZAGREB, 25. veljače 2005. (Hina) - Hrvatski sabor nastavio je u petak12. sjednicu raspravom o rezoluciji o načelima međudržavnih pregovoraHrvatske sa Slovenijom, što je predložila Hrvatska stranka prava(HSP).
ZAGREB, 25. veljače 2005. (Hina) - Hrvatski sabor nastavio je u petak 12. sjednicu raspravom o rezoluciji o načelima međudržavnih pregovora Hrvatske sa Slovenijom, što je predložila Hrvatska stranka prava (HSP).

Probleme sa Slovenijom, drži HSP, Hrvatska treba rješavati zasebno, koristeći međunarodno pravo: granicu na moru - arbitražom na temelju Konvencije o pravu mora, probleme s nuklearkom Krško - arbitražom na temelju Međunarodne energetske povelje, a problem ušteđevina Ljubljanske banke sudskim tužbama sukladno donesenoj Odluci o dopuštenosti Suda za ljudska prava Vijeća Europe.

Kod međudržavnog razgraničenja na moru u Savudrijskoj vali neprihvatljivo je odstupanje od crte sredine, ističu zastupnici HSP-a.

Drže da, s obzirom na to da slovenska policija često krši hrvatski suverenitet na moru, hrvatska Obalna straža ili pomorska policija moraju biti prisutne plovilima u Savudrijskoj vali.

HSP predlaže da Hrvatska jednostrano ukine primjenu članka 39. Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji dviju država kojim se dopušta slovenski ribolov u hrvatskom teritorijalnom moru, te da treba ukinuti i članak 71. Zakona o morskom ribarstvu kojim se strancima dopušta ribolov u hrvatskom teritorijalnom moru.

HSP-ovci se zauzimaju da hrvatska pravosudna tijela i policija najoštrije reagiraju na svaki pokušaj narušavanja hrvatskog suvereniteta na kopnu, posebno glede granične crte i prijelaza.

Osnovni je cilj HSP-ove rezolucije, ističe Tonči Tadić, utvrditi jasnu pregovaračku platformu - slovenski pregovarači, naime, slušaju svoj parlament i podnose mu izvješće.

Problem je, rekao je Tadić, što su sve dosadašnje hrvatske vlade sa Slovenijom pregovarale u paketu - popuštalo se u Krškom da se riješi Savudrijska vala, u Savudrijskoj vali zbog Svete Gere, a sve je, kaže, završilo tako da je Hrvatska dala svoje more za slovenski nuklearni otpad.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙