FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN: Boom protuzakonite prodaje lijekova na Internetu

BEČ, 2. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Protuzakonita prodaja lijekova naInternetu doživljava svoj procvat obzirom da nelicencirane on-lineljekarne prodajući lijekove poput morfija uspijevaju izbjeći ne bašusklađene globalne napore da ih se u tome zaustavi, objavio je usrijedu UN-ov Međunarodni odbor za kontrolu narkotika (INCB).
BEČ, 2. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Protuzakonita prodaja lijekova na Internetu doživljava svoj procvat obzirom da nelicencirane on-line ljekarne prodajući lijekove poput morfija uspijevaju izbjeći ne baš usklađene globalne napore da ih se u tome zaustavi, objavio je u srijedu UN-ov Međunarodni odbor za kontrolu narkotika (INCB).

U svojem godišnjem izvješću za 2004., INCB je objavio da on-line ljekarne prodaju nekoliko milijardi doza lijekova nezakonito svake godine i isporučuju ih putem pošte, čime postaju alternativna ruta za krijumčarenje lijekova.

"Oni stvarno zauzimaju mjesto tradicionalnih krijumčara lijekova", kazao je predsjednik INCB-a Hamid Ghodse na tiskovnoj konferenciji pred objavu izvješća. "To se prilično ubrzano povećava", kazao je Ghodse, upitan kojom brzinom se taj problem povećava.

Velika većina prodaje lijekova putem on-line ljekarni uključuju međunarodno kontrolirane narkotike i takozvane psihotropne supstance, koje djeluju na mozak, kazao je INCB. Od toga ih je oko 90 posto prodano bez traženih recepata.

"Milijarde doza kontroliranih supstanci, među kojima su neki s jakim djelovanjem poput oksikodona, koji je ekvivalentan morfiju, te fentanila, koji je mnogo puta jači od morfija, prodaju se putem nelicenciranih internetskih ljekarni", dodao je Ghodse.

Zakoniti dobavljači potiču nezakonitu trgovinu opskrbljujući nelicencirane on-line ljekarne s lijekovima za prodaju, a nacionalne bi vlasti trebale učiniti više da ih u tome zaustave, navodi se još u tome izvješću.

"Budući većina tih ljekarni posluju s brand proizvodima koje dobivaju od uglednih i poznatih dobavljača, vlasti odgovorne za kontrolu tih dobavljača mogu učinkovito spriječiti isporuke nelicenciranim internetskim ljekarnama", ističe INCB u svojem izvješću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙