FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Barroso: Nećemo ići protiv mišljenja Haškog suda

ZAGREB, 2. ožujka 2005. (Hina) - Predsjednik Europske komisije JoseManuel Barroso izjavio je u utorak u Bruxellesu da Europska unija, kadbude donosila odluku o početku pregovora s Hrvatskom, neće ići protivmišljenja Haškog suda.
ZAGREB, 2. ožujka 2005. (Hina) - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je u utorak u Bruxellesu da Europska unija, kad bude donosila odluku o početku pregovora s Hrvatskom, neće ići protiv mišljenja Haškog suda.

"Nećemo ići protiv mišljenja Haškog suda koji dosad nije mogao reći da Hrvatska potpuno surađuje", rekao je Barroso nakon sastanka s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem.

Barroso nije mogao predvidjeti kakvo će biti mišljenje Europskoga vijeća o najavljenim pregovorima. "Očekujemo početkom ožujka novo izvješće Carle del Ponte, na temelju kojega će Vijeće donijeti odluku", rekao je Barroso.

Predsjednik Mesić je rekao kako smatra da Hrvatska surađuje s Haškim sudom jer je od 626 zahtjeva Tribunala ispunila 625. "Nismo izručili generala Gotovinu, jer on nije dostupan hrvatskim vlastima. Mi ga trebamo uhititi i izručiti ili utvrditi pravac njegova kretanja u čemu nam treba pomoć drugih zemalja", rekao je Mesić.

Barroso je dodao kako osobno vjeruje u Mesićevu dobru volju, no to ne znači da sve strukture potpuno surađuju. "Moramo biti sigurni u punu suradnju države. Mišljenje suda je da to dosad nije bio slučaj. Nadam se da će do 17. ožujka biti novih elemenata koji će nas uvjeriti u punu suradnju", istaknuo je Barroso.

Predsjednik Mesić najavio je da će u pismu što će ga u srijedu zajedno s premijerom Ivom Sanaderom i predsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom poslati Europskoj uniji, NATO-u i Haškom sudu, biti priložene stotine dokumenata bitnih za otkrivanje boravišta generala Gotovine. "U pismu ćemo uputiti i na neke mogućnosti kretanja Gotovine, s obzirom da znamo da nije u Hrvatskoj", rekao je Mesić.

Hrvatski Predsjednik se u utorak sastao s belgijskim kraljem Albertom II. i glavnim tajnikom NATO-a Jaapom de Hoopom Schefferom. Za srijedu su najavljeni razgovori s belgijskim premijerom Guyom Verhofstadtom, predsjednikom Europskog parlamenta Josepom Borrellom Fontellesom i visokim povjerenikom Europske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javierom Solanom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙